Amor si frauda pe Wall Street

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 20 septembrie 2010 71 afişări

“Nu posed nicio opera de arta. N-am bijuterii. Tot ce am de vanzare este povestea mea!” a anuntat Sheryl Weinstein in emisiunea “Good Morning, America” de pe ABC, la cateva zile dupa aparitia cartii: “Madoff’s Other Secret: Love, Money, Bernie and Me”.

E o carte pe care a scris-o dupa arestarea lui Bernard (Bernie) Madoff si pe care acesta din urma a avut prilejul sa o parcurga de dupa gratii. Sheryl l-a cunoscut pe Bernie in 1988, pe vremea cand ea era directoarea financiara a unei organizatii evreiesti din America, Hadassah, o organizatie dintre sutele pe care Madoff le-a tras pe sfoara. Mogulul s-a indragostit lulea de Sheryl Weinstein, povesteste ea, si s-a implicat mai mult decat si-ar fi dorit in relatia amoroasa cu ea. Cartea-revelatie pe care ne-o propune colectia "Reality Shock" a Editurii Pandora dezvaluie insa nu doar amorul clandestin al lui Bernie si picantele detaliile de alcov ale relatiei sale cu Sheryl, ci si personalitatea carismatica si forta irezistibila de seductie a unui escroc care a reusit sa-i insele pana si pe cei mai prudenti oameni de afaceri ai lumii.

Nascut in 1938, finantistul Madoff a infiintat firma de brokeraj Bernard L. Madoff Investment Securities LLC de pe Wall Street, pe care a condus-o pana la arestarea sa, survenita la 11 decembrie 2008. n timpul crizei, autoritatile americane au descoperit ca talentatul domn Madoff a delapidat, de-a lungul carierei, 65 de miliarde de dolari - o suma care il situeaza pe locul intai in topul celor mai mari escroci bancari ai tuturor timpurilor. A fost gasit vinovat pentru 11 capete de acuzare si condamnat la 150 de ani de inchisoare.

De ce s-a hotarat doamna Weinstein sa aduca la lumina aceasta poveste? Dintr-un motiv foarte simplu, pe care nici macar nu s-a straduit sa-l disimuleze: banii. Pentru ca "a pierdut totul" din pricina fraudei savarsite de fostul sau amant, Sheryl s-a simtit datoare fata de familia sa si a decis sa-i redreseze bugetul, prin suma obtinuta pentru drepturile de autor. n acelasi timp, a avut si prilejul sa-si elibereze constiinta, nimerind, astfel, doi iepuri dintr-o lovitura.

Sheryl Weinstein, "Secretele lui Madoff", Editura Pandora M, Bucuresti, 2010

ALTE APARITII EDITORIALE

Farmecul interzis al fumatului

Prefatatoarea acestei antologii numeste fumatul "cea mai benigna dintre intoxicarile curente". Are sau nu are dreptate, nici nu conteaza. Importante sunt, dincolo de orice, textele in sine ale celor 26 de colaboratori, unii cu fumuri in cap, altii fara, unii autentici si onesti, altii simpatic ipocriti. Texte de literatura adevarata, de cele mai multe ori, in care placerea povestitului este la fel de intensa precum cea a fumatului. Respondentii sunt tineri, sau mai putini tineri, bastinasi sau expati stabiliti in Romania, adunati din toate zonele de practica intelectuala, de la critica literara la muzica sau coregrafie - toti fumatori sau fosti fumatori, care au prilejul sa povesteasca despre intaiul lor contact direct cu tigara. De la matasea porumbului la hasis, de la pipa la trabuc, nimic din ce are legatura cu fumatul nu le este strain. O carte incorecta politic si, tocmai de aceea savuroasa, care ar putea avea drept motto urmatoarea formula: "Daca vrei sa te lasi de fumat, noi nu te putem ajuta!"

Andra Matzal (coordonator), "Primul meu fum", Editura ART, Bucuresti, 2010

Are stiinta suflet?

La pagina 67 a acestei carti, ne izbim de un text al budistului zen Katagiri Roshi, care spune: "L-am citit pe Descartes al vostru. Foarte interesant. Gandesc, deci exist. A uitat sa mentioneze a doua parte. Sigur ca stia, doar a uitat: Gandesc, deci nu exist". Perplexitatea pe care ne-o trezeste magistrul japonez este de indata risipita de Amy Corzine, care explica: "Din perspectiva lui Katagiri, in timp ce gandesti, doar gandurile exista. Nu si sinele. Subtextul este ca oamenii de stiinta care urmeaza directia lui Descartes sunt egocentrici si, ca urmare, nu gandesc cum se cuvine". O schimbare de perspectiva, o invitatie la ignorarea locurilor comune si a prejudecatilor, ca multe altele pe care le veti intalni in aceasta carte. "Viata secreta a universului" prezinta, pe intelesul tuturor, principalele teorii ale filozofilor si ale fizicienilor, din Antichitate pana in prezent, si propune o ipoteza inedita: stiinta, in colaborare cu religia, este capabila sa rezolve tainele energiei care asigura coeziunea universala.

Amy Corzine, "Viata secreta a Universului", Editura Corint, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/amor-si-frauda-pe-wall-street-7286314
7286314
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.