Povestea omului care a transformat o idee revoluţionară într-un imperiu de peste 17 miliarde de dolari

Autor: Andra Stroe Postat la 02 martie 2024 411 afişări

Povestea omului care a transformat o idee revoluţionară într-un imperiu de peste 17 miliarde de dolari

O idee revoluţionară pusă în practică la momentul oportun l-a ajutat pe Jay Walker să pună bazele unuia dintre cele mai mari grupuri din industria turismului, pornind de la o simplă platformă de rezervări. Astăzi, sub umbrela Booking Holdings funcţionează cele mai cunoscute branduri de profil, care cumulat generează anual venituri de peste 17 miliarde de dolari.

Născut în anul 1955, Jay S. Walker a crescut într-o familie modestă din Connecticut, iar după absolvirea liceului şi-a continuat studiile la Universitatea Cornell, unde a ales ca domenii ingineria şi tehnologia. Această perioadă i-a oferit fundaţia necesară pentru a-şi dezvolta cunoştinţele şi abilităţile pe zona de tehnologie a informaţiei, un domeniu care avea să devină central în cariera sa ulterioară.

În 1992 antreprenorul a lansat primul business, New Sub Services, alături de Michael Loeb. Compania, cunoscută astăzi sub numele de Synapse Group, folosea reţelele de carduri de credit pentru a procesa abonamentele la diverse reviste şi ajunsese, în doar şase ani, să vândă 30 de milioane de abonamente, cu vânzări de circa 300 de milioane de dolari. În 2001 Time Warner a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni, în valoare de 500 de milioane de dolari, finalizând achiziţia în totalitate a companiei cinci ani mai târziu.

După succesul avut cu lansarea primei companii, Walker s-a avântat într-o nouă aventură antreprenorială şi în 1998 a fondat Priceline.com, o platformă revoluţionară de rezervări de călătorii online, care s-a listat la bursă în doar un an. Fondatorul a părăsit compania în anii 2000, iar la vremea aceea se estima că cele două pantente pe care se baza businessul valorau circa 18,5 miliarde de dolari.

Viziunea sa de a împleti tehnologia cu industria turismului a avut un impact semnificativ şi a transformat modul în care oamenii călătoresc şi rezervă cazările pe durata vacanţelor.

Pe lângă succesul său în domeniul turismului, Walker a fondat şi alte businessuri notabile, inclusiv Walker Digital, un laborator de cercetare şi dezvoltare, precum şi diverse alte afaceri din sfera tech şi media. Viziunea sa strategică şi abilitatea de a anticipa nevoile pieţei l-au propulsat în rândul celor mai influenţi antreprenori ai timpului său.

În timpul liber, Walker îşi dedică timpul călătoriilor şi colecţionării lucrărilor de artă.

Din 2018, grupul Priceline a adoptat denumirea de Booking Holdings, din care fac parte nume ca Momondo, Agoda, Kayak şi altele. În 2022, businessul a înregistrat venituri de peste 17 miliarde de dolari, plasându-se pe poziţia 340 în clasamentul Fortune 500 al celor mai mari corporaţii din Statele Unite în funcţie de venituri. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.