UE si FMI vor imprumuta Grecia cu 110 miliarde de euro

Postat la 02 mai 2010 29 afişări

Ministrii de finante ai zonei euro au convenit duminica seara sa acorde un pachet de asistenta financiara record, de 110 miliarde de euro pentru Grecia, urmand ca prima plata in contul acestuia sa fie facuta inainte de 19 mai, cand ajung la scadenta obligatiuni grecesti in valoare de 8,5 miliarde de euro.

Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, care reuneste ministrii de finante ai eurozonei, a declarat ca statele membre ale zonei vor contribui cu 80 de miliarde de euro, iar FMI cu restul de 30 de miliarde. Programul de asistenta va fi acordat pe o durata de trei ani.

Ministrul de finante Wolfgang Schaeuble s-a declarat increzator ca "pana vineri se va finaliza procesul legislativ", ceea ce inseamna ca parlamentul german ar putea aproba pana vineri acordarea unui prim imprumut pentru Grecia. Cancelarul Angela Merkel va incepe de luni consultarile cu liderii partidelor, pentru a ajunge la un acord cu ei in cursul saptamanii. Ea a afirmat ca UE si FMI vor lucra impreuna pentru monitorizarea felului cum sunt puse in practica masurile de austeritate acceptate de guvernul grec, asteptate sa conduca la economii bugetare de peste 30 de miliarde de euro pana in 2012. Performantele guvernului elen vor fi evaluate trimestrial, cu prima evaluare chiar la sfarsitul lui iunie.

Conducerea FMI este asteptata sa aprobe "foarte curand" imprumutul pentru Grecia, asa incat banii sa fie eliberati chiar in aceasta saptamana, in acelasi timp cu banii de la partenerii europeni din zona euro si "mult inainte" de scadenta din 19 mai, a declarat Poul Thomsen, seful misiunii FMI la Atena (si fost sef al misiunii FMI in Romania intre 1996 si 1998).

Va trebui insa ca masurile de austeritate sa fie ajustate "in permanenta", a adaugat Poul Thomsen, ceea ce sugereaza ca e posibil ca in timp sa fie nevoie de noi decizii nepopulare, peste cele anuntate duminica de guvernul elen. "Strategia este ca guvernul sa treaca treptat la ajustari ambitioase, dar realiste de politici si sa se intoarca treptat pe pietele financiare, in loc sa se afle de la inceput la bunul-plac al pietelor", a spus Thomsen.

El a insistat ca nu exista nici un plan de restructurare a datoriei Greciei si nici nu s-a pus problema de asa ceva, insa a adaugat ca testele de rezistenta la scenarii de criza arata ca bancile grecesti vor avea nevoie de capital suplimentar. Este probabil ca guvernul sa creeze, in cadrul acordului cu FMI si UE, un fond de rezerva pentru garantarea solvabilitatii bancilor. De asemenea, la cererea bancilor grecesti, este probabil sa ceara UE sa prelungeasca o facilitate de suport de 28 de miliarde de euro, acordata in 2009 pentru sustinerea lichiditatii in sistem.

Banca Centrala Europeana a publicat la randul sau un comunicat in care saluta programul de austeritate aprobat de guvernul grec si apreciaza ca masurile din program "sunt adecvate pentru a stabiliza situatia economica si fiscala si vor contribui la restabilirea increderii si la mentinerea stabilitatii in zona euro". Dar si BCE adauga ca "este esential" ca guvernul grec sa fie gata sa ia si alte masuri care ar putea deveni necesare pentru atingerea tintelor din program.

NOILE TINTE ALE AUTORITATILOR ELENE

- Crestere economica estimata

2010: -4%

2011: -2,6%

2012: 1,1%

2013: 2,1%

2014: 2,1%

- Pondere in PIB a deficitului bugetar

2010: -8,1%

2011: -7,6%

2012: -6,5%

2013: -4,9%

2014: -2,6%

- Pondere in PIB a datoriei publice

2010: 133,3%

2011: 145,1%

2012: 148,6%

2013: 149,1%

2014: 144,3%

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Grecia,
FMI,
UE,
zona euro,
deficit,
datorie
/analize/servicii-financiare/ue-si-fmi-vor-imprumuta-grecia-cu-110-miliarde-de-euro-6082919
6082919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.