Semne rele pe Wall Street. Bursele scad, investitorii se tem de un al doilea val de recesiune

Postat la 19 august 2010 12 afişări

Bursele din SUA au scazut, joi, dupa stirile privind cresterea la 500.000 a numarului de noi intrari in somaj si publicarea celor mai recente date, dezamagitoare, despre tendintele activitatii economice intr-o serie de state americane.

Indicele Dow Jones al bursei din New York a cazut cu 189 de puncte, ajungand la 10,271.71, iar S&P 500 a pierdut 2%. Indicele compozit Nasdaq a coborat cu 44 de puncte - o depreciere de 2%.

Dupa ce in zilele precedente, profiturile bune anuntate de retele comerciale ca Wal-Mart, Home Depot sau Target au sustinut cresterea burselor, datele macro publicate joi i-au intors pe investitori la cea mai mare temere a lor - spectrul unui al doilea val de recesiune, sau in cel mai bun caz o incetinire substantiala a redresarii economice a SUA.

Ultimul raport al Departamentului Muncii vorbeste de cresterea la cel mai mare nivel din ultimele noua luni a cererilor de intrare in somaj - e vorba de cei ce solicita pentru prima data ajutor de somaj: in ultima saptamana, numarul celor ramasi fara slujba a crescut neasteptat de mult, pentru a treia saptamana consecutiv, ajungand la 500.000, dupa ce saptamana trecuta era de 488.000. "Pragul psihologic de 500.000 este foarte dificil de suportat. Pentru ca poti uneori sa ignori o cifra mare si sa zici 'in fine, e vorba doar de o saptamana'. Dar cand ai saptamana dupa saptamana cu cresteri, e clar vorba de o tendinta negativa", afirma Tim Quinlan, economist la Wells Fargo.

In acelasi timp, indexul principalilor indicatori economici, care masoara perspectiva performantei economice, a crescut in iulie abia cu 0,1%, desi analistii se asteptasera la 0,2%. In anumite zone, semnele rele au venit brutal: indicele activitatii economice masurat de Rezerva Federala din Philadelphia a ajuns la -7,7 in august, ceea ce indica o scadere a activitatii de productie in estul Pennsylvaniei, sudul statului New Jersey si Delaware, dupa ce analistii se asteptau la o valoare pozitiva de 7,5 a indicelui.

"Stirile de azi despre economia americana au fost pur si simplu ingrozitoare", a comentat Paul Ashworth, economist la Capital Economics, intr-o nota catre investitori. Semnificatia lor este aceea ca orice crestere de profit la o companie, de genul celor ce au miscat pietele in sus zilele trecute, nu are nici un sens atata vreme cat perspectiva economiei nu e buna, cat consumul si productia scad si somajul creste. "Toti banii din bilanturile companiilor nu inseamna nimic pentru consumatori, atata vreme cat firmele nu incep sa angajeze, cat nu se creeaza locuri de munca", adauga Tim Quinlan.

COMPANIILE NU MAI AU ANGAJATI DE CONCEDIAT

Christian Tegllund Blaajberg, chief equity strategist la Saxo Bank, afirma intr-un comentariu remis BUSINESS Magazin ca nu va mai trece mult si actiunile insesi vor incepe sa scada, dintr-un motiv simplu: companiile incep sa-si epuizeze parghia restructurarii prin concedieri de personal, iar productivitatea incepe sa se reduca, "pentru ca angajatii nu pot fi mai productivi de atat".

Pe termen scurt, afirma Blaajberg, costul muncii va stagna, pentru ca nu poate fi stimulata productivitatea prin salarii mai mari fara a afecta marjele de profit ale companiilor si profitul pe actiune. Mai devreme sau mai tarziu insa, efectele acestei politici isi vor spune cuvantul: fie stagnarea veniturilor salariale "pune presiune asupra consumului viitor, fapt ce va duce, in final, la un nivel mai scazut al vanzarilor", perpetuand astfel cercul vicios din economie, fie companiile se decis sa recurga la stimulente salariale pentru a creste productivitatea, ceea ce le va afecta profitul. In ambele cazuri, consecinta va fi deprecierea actiunilor la burse.

Cat despre crearea de noi locuri de munca, despre care se vorbeste atat de mult de ambele parti ale Atlanticului, analistul Saxo Bank considera ca "Marea Recesiune a lasat in urma un nivel neobisnuit de ridicat al somajului, care nu pare sa arate semne de normalizare in urmatorii ani. De fapt, o serie de studii au demonstrat ca, pentru a atinge nivelurile dinainte de recesiune, este nevoie de inca 17 ani la nivelul estimat al cresterii locurilor de munca".

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/semne-rele-pe-wall-street-bursele-scad-investitorii-se-tem-de-un-al-doilea-val-de-recesiune-6970389
6970389
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.