Marele pariu: Fondul Proprietatea

Postat la 22 martie 2010 25 afişări

Din coloanele anunturilor de mica publicitate, Fondul Proprietatea a entuziasmat si a dezamagit investitorii la fel ca o societate listata la bursa. In ultimii trei ani, fondurile straine de investitii si persoanele private si-au facut loc in actionariat, asteptand momentul cand listarea Fondului va aprinde Bursa de la Bucuresti.

Proprietar vand 3 milioane de actiuni Fondul Proprietatea la pretul de 0,49 lei" este anuntul pe care Mihai T. l-a postat pe un site de mica publicitate. A primit actiunile la Fond in urma cu doi ani, drept despagubire pentru un teren care a apartinut bunicului sau si care a fost confiscat de regimul comunist. Are nevoie de bani, asa ca ar fi dispus sa le vanda si pentru un pret mai mic.

Mihai este una dintre cele peste 3.000 de persoane care au primit actiuni la Fond drept despagubire de-a lungul ultimilor cinci ani. nfiintat in 2005 de statul roman cu misiunea de a compensa persoanele expropriate de regimul comunist, Fondul Proprietatea (FP) este inca departe de a-si fi indeplinit scopul. Nefiind listat la bursa, actiunile cu valoare nominala de un leu primite de actionari in contul averilor confiscate nu pot fi valorificate in conditiile unei piete transparente si reglementate.

Pentru actionarii ce si-au pierdut rabdarea si pentru investitorii in cautare de un plasament cu potential exista insa intotdeauna o solutie. "Bursa neagra" sau "piata anunturilor de mica publicitate" a aparut ca urmare a nenumaratelor intarzieri intervenite in procesul de listare. Aceasta piata a servit drept poarta de intrare pentru fondurile straine de investitii, dar si drept cale de iesire pentru actionarii care si-au pierdut speranta ca listarea Fondului mai are vreodata sanse sa devina realitate.

Desi opaca, volatila, nesupusa nici unor reguli - un fel de Vest Salbatic al pietei de capital, piata anunturilor de mica publicitate functioneaza si aduce castiguri sau pierderi investitorilor care "tranzactioneaza". Vanzarile si cumpararile de titluri FP se fac prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori, iar intalnirea dintre acestia are loc gratie anunturilor de mica publicitate. Doar in luna februarie, prin Depozitarul Central s-au facut 157 de tranzactii prin care s-au transferat 170 de milioane de titluri ale Fondului Proprietatea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/marele-pariu-fondul-proprietatea-5759561
5759561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.