Jeremy Newman: Fara crestere economica, se maresc taxele

Postat la 07 iulie 2009 21 afişări

Dupa Jeremy Newman, directorul executiv al firmei de consultanta BDO International, nu e important doar ca Romania sa revina la anul la crestere economica, ci sa aiba o crestere suficient de accelerata ca sa intoarca efectele crizei si sa permita achitarea datoriilor externe.

Romania nu are nici mai multe, nici mai putine probleme decat alte state europene: si noi, la fel ca altii, am apelat la bani externi ca sa avem parte de o aterizare lina a economiei. De la anul trebuie ca tara sa revina insa la o crestere economica solida, in lipsa careia statul va fi nevoit sa majoreze taxele si impozitele, sustine Jeremy Newman, CEO al BDO International, a cincea firma de audit si consultanta la nivel mondial, intr-un interviu acordat revistei BUSINESS Magazin. “Personal nu cred ca vor exista efecte negative ale imprumutului extern contractat de Romania, pentru ca aceasta decizie era obligatorie.” Problema este, crede Newman, cum inapoiem banii. Daca Romania nu va creste rapid, singura modalitate de a aduna bani va fi din cresterea taxelor. “Este inevitabil. Chiar daca acestea sunt si decizii politice, nu doar economice, daca nu va exista o crestere economica, taxele vor fi majorate.”

Newman se refera la posibilitatea ca TVA sa creasca din 2010 de la 19% la 21-22% si cota unica de impozitare, momentan de 16%, sa se majoreze si ea cu doua-trei procente. Dar este un risc pe care trebuie sa ni-l asumam, considera Newman: “Daca ai un pacient cu o cangrena la picior, prima data ii amputezi piciorul si doar mai tarziu te gandesti cum va mai munci in viitor.” Romania, dar si alte state, au fost nevoite sa ia masuri pe termen scurt, pentru ca altfel “nu ar mai fi existat un termen lung pentru ele”. Si aici, in lista acestor masuri, intra si impozitul forfetar si toate masurile fi scale viitoare pe care Guvernul le va crede necesare.

Putini se mai indoiesc acum ca mult discutatul pachet de finantare de aproape 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare era necesar, ca “plasa de siguranta” pentru perioada de criza. Important a devenit acum, in schimb, sa vedem cat ne va costa imprumutul in termeni reali. E un lucru dificil de prezis, crede Newman, pentru ca atunci cand depinzi de climatul economic extern, asa cum e Romania, nu ai cum sa prevezi ce se va intampla cu tine, pentru ca nu ai de unde sti ce se va intampla cu altii. El asaza aceasta incertitudine in capul listei problemelor pe care le intampina si clientii BDO. “Nu poti face planuri de business daca nu stii ce-ti va aduce ziua de maine.” Nu poti sa stii daca ai nevoie de noi angajati, de noi produse sau de noi investitii, pentru ca toate depind de o prognoza pentru un viitor mai apropiat sau mai indepartat.

A doua mare problema a companiilor si implicit a economiilor este, in viziunea sefului BDO, lipsa lichiditatilor. E si motivul pentru care aproape toate guvernele au fost nevoite sa injecteze bani in economie. “Banii sunt ca sangele”, repeta Newman o formula arhicunoscuta. “Daca circulatia lor se opreste, organismul sau compania – chiar daca are servicii bune, produse exceptionale, birouri frumoase si pare din exterior sanatoasa - va muri.” Despre domeniul sau de actiune, seful BDO se asteapta ca piata de audit si consultanta sa scada cu cinci-sase procente anul acesta. BDO International, al cincilea jucator din piata de consultanta si audit la nivel mondial, dupa “Big Four” (PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young si KPMG), a avut venituri de peste 5 miliarde de dolari in anul fiscal 2008. Biroul local de la Bucuresti, unde firma are zece parteneri asociati, a contribuit la acest rezultat cu 10 milioane de dolari.

BDO Romania cuprinde patru ramuri de business, BDO Conti Audit, BDO Conti Consultants, BDO Conti Insolvency si BDO Conti Tax Advisors, si este administrat din anul 2007 de catre Silviu Manolescu. Biroul din Romania asteapta cresteri de 10% ale veniturilor pentru 2009, cresteri sustinute indeosebi de segmentele de reorganizare si consultanta fiscala.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economii,
venituri,
firma
/analize/servicii-financiare/jeremy-newman-fara-crestere-economica-se-maresc-taxele-4619974
4619974
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.