Cum a reuşit un tânăr sărac să ajungă multimiliardar cu o idee pornită de pe vremea când era student. El a revoluţionat o întreagă industrie

Postat la 20 februarie 2024 144 afişări

Cum a reuşit un tânăr sărac să ajungă multimiliardar cu o idee pornită de pe vremea când era student.  El a revoluţionat o întreagă industrie

A pornit cu un club de investiţii deschis în studenţie şi a marcat apoi istoria industriei financiare cu o premieră care a transformat-o pentru totdeauna: Brokerajul cu comisioane reduse (discount broker). Ce a adus nou pe piaţă acest concept, prin care Charles R. Schwab, un tânăr născut într-o familie modestă, a ajuns multimiliardar?

Născut într-o familie de clasă mijlocie din Sacramento, California, în vara anului 1937, Charles R. Schwab a devenit, cu timpul, interesat de lumea finanţelor, aşa că într-un final s-a înscris la Universitatea Stanford, unde s-a licenţiat în economie. Pe durata studiilor a avut şi iniţiativa fondării unui club de investiţii, Investment Indicator, fără să ştie că, pe viitor, aceste rădăcini aveau să crească şi să se transforme într-un business cunoscut la scară globală.

În 1971, Schwab a făcut un pas îndrăzneţ: cu o investiţie de 100.000 de dolari, bani împrumutaţi de la unchiul său, a pus bazele  First Commander Corporation, care mai târziu a devenit Charles Schwab & Co., Inc. Viziunea cu care a pornit pe calea antreprenoriatului a fost aceea de a revoluţiona industria de brokeraj, care era dominată în acel moment de comisioane ridicate, motiv pentru care investitorilor individuali le era greu să participe activ la piaţa de valori.

Astfel, noua firmă a lansat modelul discount broker,  oferind comisioane mai mici şi a exploatat tehnologii inovatoare, democratizând investiţiile şi făcându-le accesibile unei audienţe mai largi, aşa că investitorii individuali au prins curajul de a intra pe piaţă, folosindu-se de acest nou model de brokeraj. Au urmat apoi noi premiere, precum  adoptarea platformelor  de tranzacţionare online. Aceste progrese nu numai că au simplificat procesul de investiţii, dar au pus, de asemenea, bazele digitalizării serviciilor financiare pe care le vedem astăzi.

În calitate de fondator şi lider al Charles Schwab & Co., Inc., antreprenorul a avut un rol   crucial în creşterea şi extinderea organizaţiei. În 1983, compania s-a listat la bursă, marcând un moment semnificativ în istoria sa. De-a lungul anilor, Schwab a ghidat, de asemenea, compania prin diverse fuziuni şi achiziţii, precum achiziţia U.S. Trust Corporation în 2000.

În ciuda provocărilor întâmpinate, cum ar fi bula dot-com de la sfârşitul anilor ʼ90 şi prăbuşirile ulterioare ale pieţelor, rezilienţa şi deciziile strategice şi vizionare ale lui Schwab au permis companiei să treacă cu bine prin aceste furtuni. Astăzi, Charles Schwab Corporation este un gigant în industria serviciilor financiare, care gestionează active în valoare de circa 8 trilioane de dolari, oferind o gamă largă de servicii, inclusiv brokeraj, banking, gestionarea averilor şi planificare pentru pensii. La rândul său, fondatorul, care s-a retras din conducerea companiei în 2008, păstrând însă 5% din acţiuni, are o avere de peste 11 miliarde de dolari.

În paralel cu pasiunea pentru brokeraj, Schwab e un avid colecţionar de artă modernă şi contemporană, făcând chiar parte din consiliul de administraţie al Muzeului de Artă Modernă din San Francisco. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.