Bancile se lupta sa atraga IMM-urile

Postat la 12 aprilie 2010 71 afişări

Segmentul intreprinderilor mici si mijlocii a fost anul trecut unul dintre cele mai afectate de criza economica. Multe au disparut, altele au reusit numai cu greu sa se mentina pe linia de plutire. Aparent paradoxal, tocmai IMM-urile au devenit in 2010 foarte interesante pentru bancheri.

In timp ce reprezentantii mediului de afaceri se plang ce greu e sa ia un credit, exista voci in mediul bancar ce isi declara, mai nou, interesul de a credita intreprinderile mici si mijlocii. "Pentru anul in curs, vizam o crestere moderata a creditarii, de 5-7%, orientandu-ne in special catre sectorul intreprinderilor mijlocii", afirma Laurentiu Mitrache, presedinte executiv al Bank Leumi Romania.

Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, spune ca intre prioritatile bancii pe care o conduce se afla "cresterea numarului si volumului creditelor pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana". Si bancherii de la Millennium Bank, o alta institutie financiara de dimensiuni reduse, spun ca in 2010 urmaresc dublarea portofoliului de credite acordate companiilor. Un interes ceva mai rezervat - "pentru ca este inca prea devreme pentru previziuni optimiste" - manifesta reprezentantii UniCredit }iriac Bank, dar totusi, adauga ei, "sunt semnale de imbunatatire a situatiei micilor companii si de revenire la un trend mai echilibrat si sigur de activitate".

Cum se explica revenirea in prim-planul atentiei finantatorilor a acestui segment atat de afectat de caderea economica? O prima explicatie ar putea tine de flexibilitatea mai ridicata a companiilor mici si mijlocii, "care s-au obisnuit cu efectele crizei si au gasit solutii pentru a depasi aceasta situatie", dupa cum spune Mitrache, dar si de revenirea optimismului in randul mediului de afaceri la cote ceva mai bune. "Si ei sunt mai increzatori", adauga Mitrache. In plus, oricat de dificila ar mai fi situatia, perspectivele s-au schimbat totusi, in conditiile in care este de asteptat ca economia romaneasca, cel putin din a doua jumatate a anului, sa reintre intr-o zona pozitiva de evolutie.

In primul trimestru din 2009, cea mai mare parte a cererilor de finantare venea din nevoia de salvare a firmelor, spune Anca Bidian, vicepresedinte al Kiwi Finance, liderul pietei de brokeraj bancar. Or, evitarea colapsului unei companii doar prin infuzie de capital, fara o strategie si o calibrare a modelului de business in acord cu conditiile pietei, nu este solutia "si nu face decat sa prelungeasca agonia", arata Bidian. "Si nicio banca nu va finanta colacul de salvare in mijlocul furtunii pentru cineva care nu stie sa inoate."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
finante,
criza,
IMM,
bancheri,
interes
/analize/servicii-financiare/bancile-se-lupta-sa-atraga-imm-urile-5852333
5852333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.