A intrat pe uşa grupului bancar Garanti în urmă cu aproape trei decenii, ca analist financiar, iar acum conduce subsidiara locală

Autor: Claudia Medrega Postat la 08 septembrie 2015 1253 afişări

A intrat pe uşa grupului bancar Garanti în urmă cu aproape trei decenii, ca analist financiar, iar acum conduce subsidiara locală

10% din cariera de bancher a lui Ufuk Tandogan s-a desfăşurat pe piaţa din România, unde conduce din 2012 Garanti Bank şi unde a avut ocazia să vadă cât de folositoare i-au fost lecţiile crizei turceşti şi dezvoltarea de produse bancare într-o piaţă emergentă.

Ufuk Tandogan a intrat pe uşa grupului bancar Garanti în urmă cu aproape trei decenii, în 1988, ca analist financiar. „Fac parte din familia Garanti de aproape 30 de ani şi mă bucură faptul că am contribuit şi continuu să contribui la dezvoltarea băncii. Garanti Bank m-a ajutat să devin omul de afaceri care sunt astăzi. Este locul unde am crescut din punct de vedere profesional. Aici am învăţat cât de fascinantă este industria bancară, cum se schimbă şi se dezvoltă încontinuu“, povesteşte Ufuk Tandogan, 52 de ani, care conduce de trei ani subsidiara din România a grupului turc Garanti.

A ales să urmeze cariera bancară la sfârşitul anilor ’80, într-o perioadă care a marcat transformarea Turciei şi care a însemnat că sectorul bancar a făcut faţă multor provocări, dar şi multor oportunităţi. Ţara se îndrepta spre o economie mai liberală, iar industrii precum comerţul extern, turismul şi domeniul bancar aveau ocazia să crească exponenţial.

„În acea perioadă am absolvit Facultatea de Economie. Chiar de atunci, Garanti se remarca pe piaţă prin inovaţie şi era în căutare de proaspăt absolvenţi, în care să investească şi care să ducă industria bancară a ţării mai departe. Încă de la primul interviu, am ştiut că trebuie să iau parte la această călătorie şi recunosc că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat“, îşi aminteşte şeful Garanti Bank România.

La şase ani după angajare, în 1994, a fost promovat branch manager în cadrul Garanti Bank în Turcia, poziţie pe care a ocupat-o timp de aproape 8 ani. Iar în 2005 a preluat funcţia de senior vicepresident commercial and corporate credits. De asemenea, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Biroului de Credit din Turcia şi al Garanti Mortgage Turcia.

Pentru Ufuk Tandogan, criza din anii ’90 din Turcia a fost un antrenament mai mult decât util pentru perioada dificilă de criză economică din ultimii ani, cu care s-a confruntat pe ambele pieţe (Turcia şi România). „Turcia a întâmpinat, într-adevăr, diverse provocări în anii ’90. Cu toate acestea, fiecare perioadă vine cu provocări, dar şi cu oportunităţi, iar a gestiona acele vremuri pentru a ajunge la cele mai bune rezultate a adăugat valoare sporită experienţei mele în această industrie. După cum ştiţi, ultimii ani au adus provocări în toate industriile, inclusiv în domeniul bancar.“

Înainte de a veni în România, bancherul deţinea la banca din Turcia funcţia de responsabil de Biroul de Credite (s-a ocupat de acest department inclusiv în perioada 2005–2012, prinzând din această poziţie şi perioada crizei). „Am avut şansa de a face parte dintr-o echipă care a reuşit să crească portofoliul de credite al băncii, care a ajutat Garanti să devină cel mai mare creditor al ţării şi să înregistreze cea mai mică rată de credite neperformante“, povesteşte Tandogan, care consider că cea mai mare realizare din cariera de aproape 30 de ani de bancher este modul cum a folosit experienţele la care a fost expus pentru a învăţa cât mai mult: „Cea mai mare realizare a mea este că m-am provocat constant pe mine însumi, pentru a obţine mereu cele mai bune rezultate, în toate funcţiile pe care le-am ocupat de-a lungul carierei. Am avut ocazia de a-mi alege oamenii alături de care lucrez îndeaproape. Consider că acesta este unul dintre principalii factori care contribuie la clădirea unei cariere de succes şi de lungă durată“.

În toamna anului 2012, Ufuk Tandogan a primit aprobarea BNR pentru a prelua funcţia de director general al subsidiarei locale a Garanti. Care a fost prima reacţie atunci când a aflat că va prelua conducerea Garanti Bank România? „Sentimentul nu poate fi exprimat într-un singur cuvânt. A fost un mix de emoţii, entuziasm şi simţ al responsabilităţii. Sunt bucuros că am avut oportunitatea de a prelua conducerea Grupului Garanti. România a evoluat mult de când am venit aici şi avem o strategie clară să sprijinim dezvoltarea economică la nivel local.“ Entuziasmul promovării nu a fost umbrit de adaptarea la piaţa bancară din România, pe care o descrie ca fiind destul de lină: „Nu aş caracteriza adaptarea mea la piaţa locală drept una dificilă. Există într-adevăr câteva diferenţe culturale, dar am reuşit în aproximativ şase luni să mă acomodez“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/a-intrat-pe-usa-grupului-bancar-garanti-in-urma-cu-aproape-trei-decenii-ca-analist-financiar-iar-acum-conduce-subsidiara-locala-14704314
14704314
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.