Profituri tot mai mari in constructii

Postat la 20 mai 2008 41 afişări

Producatorii de ciment au ramas si in 2007 printre cele mai profitabile companii din Romania, viitorul riscand insa sa aduca marje mai mici, pe fondul cresterii costurilor.

“Costurile sunt mai mari”, spun la unison reprezentantii primilor trei producatori din Romania, Lafarge, Carpatcement si Holcim. Preturile tot mai mari ale materiilor prime, cresterea costurilor legate de forta de munca si cheltuielile logistice, toate acestea i-ar putea afecta pe termen lung pe cei trei mari producatori de pe piata romaneasca.

“Nu am o estimare privind profitabilitatea companiei pe termen mediu”, afirma directorul de marketing si de vanzari al Holcim Romania, François Laporte. Holcim este al treilea producator de ciment din tara dupa ultimele rezultate financiare oficiale, din 2006, compania realizand in anul respectiv o marja de profit de 22,6% - spre deosebire de Carpatcement care a avut o marja de 27,9% in acelasi an si de Lafarge care a fost cel mai profitabil producator de materiale de constructii, cu o marja de 33,7%.

“Noi am incheiat 2007 cu o marja mai buna, am avut sansa de a avea un surplus de productie la fabrica din Medgidia, care era exportat, si pe fondul cresterii cererii interne am putut sa directionam surplusul spre piata interna”, spune directorul financiar al Lafarge, Philippe Platon. Producatorul francez de ciment a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 340 de milioane de euro si, in conditiile unei marje superioare celei din 2006, ar putea consemna un profit de peste 114 milioane de euro.

Ca si ceilalti sefi ai producatorilor de ciment, Platon refuza sa faca estimari pentru perioada urmatoare. “Toate costurile cresc si pe unele dintre ele nu le putem controla. Cred ca forta de munca ar fi cea mai mare problema in termeni de costuri, de asemenea si costurile logistice”, explica directorul financiar al Lafarge.

Mai generos in estimari este Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement si presedinte al asociatiei patronatelor de profil - CIROM. El crede ca s-a ajuns deja la capacitatea maxima de productie si cererea mare de materiale de constructii din acest an va aduce un record in ceea ce priveste importurile. “Estimez ca in acest an se vor consuma in Romania circa 12 milioane de tone de ciment, din care productia interna nu poate depasi 11-11,2 milioane de tone. Au fost zvonuri potrivit carora am fi limitat productia pentru a creste preturile, dar nu sunt adevarate; pur si simplu fabricile au ajuns la maxim”, spune oficialul Carpatcement.

Producatorul a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 288 de milioane de euro si un profit de 107 milioane de euro, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei din urma cu cateva luni. Adica o marja de 37,17%, cu aproape zece procente mai mare decat cea din 2006.

La polul celalalt, Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, declara recent ca producatorul a obtinut anul trecut un profit mai mic, potrivit datelor preliminare, din cauza diferentelor de curs valutar. El estima ca vanzarile companiei pe care o conduce vor creste in acest an cu 15-20% in volum, ritm similar cu cel estimat si de catre ceilati doi mari producatori.

“Productia interna a crescut in primul trimestru din acest an cu 5% si vanzarile s-au majorat cu 18%”, adauga Mihai Rohan. In aceeasi perioada, valoarea lucrarilor din sectorul constructiilor s-a majorat cu 32% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, contribuind la cresterea generala a economiei cu un ritm mai mare decat cel estimat la inceputul acestui an.

Iar cresterea sectorului constructiilor este departe de a se opri, ceea ce va alimenta in continuare cererea de ciment. Mihai Rohan estimeaza ca Romania ar avea nevoie de un consum dublu de ciment pe termen de 10-15 ani pentru a recupera decalajele fata de statele din vestul Europei.

Potrivit datelor prezentate de catre presedintele CIROM, consumul de ciment pe cap de locuitor s-a situat anul trecut la 464 de kilograme, comparativ cu o medie europeana de 539 de kilograme pe cap de locuitor. “Acum trei ani aveam un consum de 280 kg/locuitor si lucram la 60% din capacitatea de productie. Nu am anticipat niciodata o crestere a cererii in acest ritm”, spune Rohan, care compara Romania cu Spania sau Portugalia, state care au trecut printr-o perioada asemanatoare in privinta expansiunii constructiilor si unde productia de ciment depaseste deja 1.000 kg/locuitor de cativa ani.

Si totusi, in ciuda boom-ul imobiliar si a lucrarilor de infrastructura, producatorii de ciment spun ca viitorul nu este asigurat. Cea mai mare problema invocata este aceea a emisiilor de dioxid de carbon, Romania avand alocata o cota considerata prea mica comparativ cu necesarul de ciment necesar dezvoltarii economice. In opinia lui Mihai Rohan, aceasta situatie va conduce pe termen mediu la mutarea constanta a productiei catre Est, in state in care reglementarile de mediu sunt mult mai permisive. Deocamdata, producatorii de ciment din Romania au in vedere cresterea capacitatilor de productie existente, primul care isi va finaliza planurile urmand a fi Holcim. Construirea unei noi fabrici este luata in calcul de catre toti competitorii. Iar aceste investitii vor avea in mod normal si un impact asupra ratei de profitabilitate. Deocamdata insa, producatorii de ciment raman printre cele mai profitabile companii din Romania, alaturi de operatorii de telefonie mobila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
producatori,
ciment,
profit,
costuri,
companii
/analize/industrie/profituri-tot-mai-mari-in-constructii-2647536
2647536
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.