Criza a ajuns in gunoi

Postat la 07 iunie 2010 109 afişări

Recesiunea ne-a schimbat viata pana in cele mai ascunse colturi, la propriu: cantitatile de gunoi produse de populatie au scazut cu 10-15% in 2009, fata de anul precedent. Iar aceasta se reflecta in activitatea de reciclare a companiilor.

Conform statisticilor Eurostat, un cetatean roman a generat 382 de kilograme de deseu in anul 2008. Din aceasta cantitate, mai putin de 10% a ajuns sa fie reciclata si valorificata de catre companiile de colectare. Totusi, cantitatile colectate selectiv au crescut din 2005 incoace, ceea ce le permite companiilor de profil sa le colecteze pe fluxuri separate si nu amestecat, asa cum se intampla, cu unele exceptii, pana anul trecut. "Din punct de vedere economic, acum sistemul a ajuns la capacitatea minima necesara ca sa justifice doua fluxuri de colectare. Pana acum plimbam masina pentru 100 de kilograme de PET-uri", spune Dan Ceausescu, directorul Urban SA Bucuresti.

Evident, combustibilul consumat, dar si plata pentru angajatii implicati in colectare nu faceau rentabila colectarea pe compartimente, intrucat sumele cheltuite erau cu mult peste valoarea obtinuta pe seama reciclarii.

Potrivit datelor furnizate de firma EcoRom Ambalaje, chiar si pe fondul crizei care a marcat puternic anul 2009, s-au inregistrat cresteri pentru doua dintre tipurile de deseuri de ambalaje gestionate in sistemul propriu, comparativ cu anul 2008: plastic - 26,8% si sticla - 26,46%. "Cantitatile totale puse pe piata in anul 2009 au fost mai reduse din cauza contractiei economice", spune Sorin Popescu, director general al EcoRom Ambalaje.

Este firesc sa ne intrebam deci daca scaderea cantitatii totale de gunoi afecteaza procesul de colectare selectiva. "Deocamdata, afacerea nu este foarte profitabila, intrucat depinde mult de pretul materiei prime. Anul trecut era zero. Pretul la materia prima, reciclabila, e in crestere. Prin sporirea cantitatilor colectate sper ca anul acesta sa iesim macar pe linia de plutire", spune Dan Ceausescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/criza-a-ajuns-in-gunoi-6274554
6274554
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.