Vanzatorii de case

Postat la 01 septembrie 2009 203 afişări

In urma cu un an lucrau mai mult in sali de birouri moderne, prin pliante de prezentare si cu investitori sau cumparaturi cu venituri mult peste medie. Acum, cand tranzactiile cu apartamente s-au prabusit si numeroase proiecte au fost stopate, vanzarea presupune mult mai mult efort si un cu totul alt tip de clienti si proprietati. Cum arata o zi din viata unui broker rezidential care vindea proprietati noi si acum vinde apartamente vechi?

Sapte dimineata, o ora la care majoritatea angajatilor probabil inca dorm. Un broker imobiliar de pe segmentul rezidential – sau agent de vanzari dupa o titulatura larg raspandita - este deja la o vizionare de proprietate cu un potential client. “Atunci putea sa vina; persoana lucra in Ploiesti si pleca la ora opt din oras, asa ca ne-am intalnit la sapte.” In mod obisnuit, ziua de lucru a unui broker rezidential incepe la 9.00-10.00. La 11.00 este deja agitatie in agentia Coldwell Banker Banu Manta - una dintre cele patru pe care compania le are in Bucuresti. Atmosfera aduce mai degraba a ring bursier sau agentie de stiri.

“Buna ziua, (…) in legatura cu solicitarea dumneavoastra, sa stiti ca avem ceva atractiv la doua camere in zona Crangasi”, discuta la telefon un broker cu un potential client, in timp ce colegii lui stabilesc vizionari sau contacteaza pentru prima oara un vanzator. “Mai sunt si ziua vizionari de apartamente, insa majoritatea se fac seara, dupa 18.00, programul putand sa dureze si pana la 23.00. Atunci termina oamenii ziua de lucru”, spune Alexandru Pricop, managing partner al agentiei. Agentia inregistreaza unele din cele mai bune rezultate din Bucuresti, cu o medie de aproximativ 30 de tranzactii incheiate lunar, fiecare broker avand zilnic macar trei vizionari.

“Lucram si in weekend daca este necesar, cumparatorul este acum regele. Timpul acordat astazi unui client este dublu fata de acum un an.” Cele mai puternice schimbari sunt vizibile in cazul putinilor brokeri imobiliari care s-au reprofilat, trecand de la vanzarea apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi la intermedierea tranzactiilor cu apartamente construite, in marea lor majoritate, inainte de 1989. “Apartamentele vechi sunt singurele care merg (la vanzare – n. red.) in acest moment”, considera Andrei Sarbu, managing partner al Coldwell Banker Calea Mosilor.

Sarbu a lucrat alaturi de trei dintre colegii sai de acum in cadrul departamentului rezidential al Colliers International, cea mai mare companie locala de consultanta imobiliara. Ei au venit in cadrul Coldwell Banker dupa inchiderea departamentului de profil de la Colliers ca urmare a scaderii vanzarilor. Sarbu, care fusese project manager pentru proiectele Seasons Residence, Silver Mountain si Clubul Rezidential Stejarii, spune ca trecerea de la segmentul nou la cel vechi a fost perceputa initial ca un pas inapoi.

“A fost si frapant, si frustrant sa constati ca un apartament pe care tu il ai la vanzare este si la alti 30 de brokeri. Inainte vindeai apartamentul de pe plan si iti inchipuiai ca dezvoltatorul le va respecta. Cumparatorii veneau in special pe baza recomandarilor, iar pentru proiectele care nu erau de lux, marketingul obisnuit era de ajuns”, isi aminteste Andrei Sarbu. Socul cel mare au fost insa proprietatile. “La una din primele vizionari am fost intr-o garsoniera care era la vanzare si am deschis usa unui dulap din care au cazut imediat o puzderie de gandaci”, povesteste Ionut Balau, partener in cadrul agentiei de pe Calea Mosilor.

Agentul este unul din cei patru brokeri care au lucrat inainte in cadrul Colliers, trei dintre acestia fiind acum parteneri ai agentiei Coldwell Banker. “Eram agent pentru Asmita Gardens (proiect de blocuri turn cu peste 750 de apartamente, in Bucuresti – n. red.) si imi dadeam seama din prima daca clientul nu poate sa achizitioneze locuinta si nu puteam sa fac nimic. Acum, pe segmentul vechi, pot sa fac ceva, am mai multe optiuni”, considera Balau.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
case,
vanzare,
broker
/analize/imobiliare/vanzatorii-de-case-4813748
4813748
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.