Criza vazuta de pe munte

Postat la 29 septembrie 2009 458 afişări

Zona montana a atras in ultimii ani investitii in proiecte rezidentiale de lux, promovate ca destinatii pentru un sfarsit de saptamana cu ceva relaxare. O senzatie pe care o simt si dezvoltatorii acestor proiecte, care au prins ultimul tren inainte de venirea crizei si inghetarea vanzarilor de locuinte, fie ele de vacanta sau nu.

E o dupa-amiaza insorita de septembrie, "tocmai buna pentru un zbor", remarca Gabriel Stan, uitandu-se catre un mic avion de agrement care, de la inaltimea dealului Warthe din Brasov, pare mai aproape. Privirea ii este apoi atrasa de cateva buruieni de pe un spatiu verde. "Pliveste si tu un pic aici", ii spune unui insotitor, dupa care arata spre un soclu mare din ciment aflat in varful dealului: "Stiti ca aici trebuia sa fie amplasata o statuie a lui Ceausescu? Am si planurile, trebuia sa fie gigantica, avea vreo 20 de metri inaltime. Sa fie el deasupra Brasovului..."

Gabriel Stan (50 de ani), unul din cei mai importanti oameni de afaceri din zona, pare multumit: in loc sa se plimbe acum pe sub statuia fostului conducator, o face pe strazi in panta care serpuiesc printre cladiri rezidentiale cu panorama asupra orasului. Aceste cladiri - Bellevue Residence - reprezinta prima sa investitie semnificativa in imobiliare. "Sunt multe voci care spun ca s-a distrus natura, dar aici erau numai arbusti si erau rari. Uitati-va, acest nuc era si inainte, l-am pastrat. Si a mai fost unul pe care l-am replantat", se justifica Stan, in timp ce mai face cateva sugestii muncitorilor privind mici retusuri la geamurile sau usile unor apartamente.

Bellevue Residence este primul proiect rezidential in care cumparatorii se vor putea muta dintr-o serie de proiecte aflate in constructie pe drumul spre Poiana Brasov. Primele 96 de apartamente din Bellevue sunt predate in aceasta perioda, iar faza a treia, cu 48 de unitati, este programata spre livrare la sfarsitul anului viitor. Tot anul viitor ar urma sa fie gata si primele 129 de apartamente din Seasons Residence si primele doua cladiri din proiectului mixt Silver Mountain, amplasat in apropiere de Poiana Brasov.

Faptul ca e primul care finalizeaza in aceasta zona nu-l bucura pe Gabriel Stan la fel de mult ca ideea in sine de a vedea ridicat "un proiect foarte dificil", dupa cum il considera. "Mie chiar nu-mi place piata imobiliara, deloc! Am vrut doar sa fac un proiect intr-un mediu natural de exceptie", spune omul de afaceri despre singura sa investitie de calibru din domeniu. Totul a inceput de la constructia propriei sale case, amplasata pe partea cealalta a dealului. "Am lucrat la ea trei ani si jumatate, visand sa iasa perfect. M-am batut la cap sa iasa totul perfect, mi-au iesit peri albi. Si dupa ce am terminat-o am inceput sa ma uit primprejur si sa vad ce zona frumoasa este." Se intampla in urma cu sapte ani, perioada cand Gabriel Stan a inceput sa cumpere terenuri in zona, in special de la Biserica Neagra.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/criza-vazuta-de-pe-munte-4941032
4941032
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.