Cel mai tanar investitor de 2,5 mld. €

Postat la 04 martie 2008 457 afişări

A venit in Romania fara sa stie nimic despre aceste locuri si a pus bazele unei mici firme in domeniul imobiliarelor. Dupa aproape patru ani, David Flusberg, cofondator si presedinte al dezvoltatorului Adama, spune ca a facut o alegere buna, gandindu-se la investitiile de 2,5 miliarde de euro pe care le are in plan aici.

Identitatea „de santier“ a tanarului Flusberg este data de o casca de constructor pe care scrie pur si simplu „chief David“.

La doar 32 de ani, „chief“ David Flusberg este probabil cel mai tanar sef al unei mari companii de dezvoltare imobiliara din Romania.

Cu toate ca Adama Holding Public Ltd., compania pe care a fondat-o si o conduce, este cel mai mare dezvoltator rezidential de pe piata dupa numarul de apartamente aflate in constructie si in planificare, Flusberg nu este insa la fel de cunoscut precum alti dezvoltatori imobiliari ce pot fi asociati unui proiect de referinta, cum este cazul lui Stefano Albarosa, CEO al Cefin Holding, care construieste cea mai inalta cladire din Romania, sau al lui Gabriel Popoviciu, proprietarul proiectului Baneasa.

O alta diferenta intre David Flusberg si alti oameni de afaceri cu investitii semnificative in domeniul imobiliar este aceea ca presedintele Adama a devenit in timp actionar minoritar in compania pe care a infiintat-o impreuna cu doi prieteni in urma cu aproape patru ani.

„Am venit aici si chiar am inceput din nimic, a fost ca un start-up“, spune Flusberg, care a cedat din actiuni, ca si partenerii sai, in schimbul obtinerii de fonduri pentru proiectele imobiliare ale companiei, care depasesc acum un miliard de euro, alte 1,5 miliarde fiind implicate in proiectele pe termen mediu.

Desi Adama este cunoscuta astazi ca dezvoltator imobiliar, compania a avut initial ca obiect de activitate managementul proiectelor dezvoltate de alti investitori.

„Am reusit sa adunam niste investitori, din SUA si din Israel, ei cumparau terenul, iar noi aveam un contract de management al proiectului pentru un comision si la final aveam si o cota din profitul obtinut. Acesta era modelul“, explica Flusberg, din biroul sau situat la ultimul etaj al cladirii de birouri Evo Center 1, unul din primele proiecte ale companiei pe piata romaneasca.

Omul de afaceri american de origine israeliana sustine ca acesta a fost singurul model de business posibil la acea vreme, deoarece nu dispunea de fondurile necesare pentru proiectele imobiliare.

Absolvent al Universitatii Harvard, licentiat in economie, Flusberg era acum patru ani consultant in cadrul grupului Boston Consulting Group, lucrand la New York pentru proiecte diverse, de la imobiliare la industria farmaceutica si bunuri de larg consum.

„Acolo analizam afacerile altora si le spuneam cum sa faca mai multi bani, iar la finalul zilei imi luam salariul si eventual un bonus la final de an“.

Oportunitatea a venit odata cu un telefon din partea unui fost coleg de liceu, Dvir Cohen-Hosen, care se afla de cateva luni, impreuna cu tatal sau - Isaac, in Romania, unde cumparasera cateva apartamente pentru a le revinde ulterior cu profit.

„Nu stiam nimic despre Romania, dar oamenii astia doi imi sunt buni prieteni si am incredere in ei. Mi-am urmarit instinctul si am venit si eu aici.“

Si-a inaintat astfel demisia din cadrul grupului american de consultanta si li s-a alaturat celor doi prieteni pentru o vacanta, timp in care au vizitat mai multe zone din tara pentru a testa potentialul pietei.

Cei trei au fondat dupa cateva sapta mani compania Adama, Flusberg mentionand ca din acel moment nu au mai fost cumparate apartamente de bloc pentru a fi revandute la preturi mai mari, trecandu-se practic la etapa de management imobiliar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/cel-mai-tanar-investitor-de-2-5-mld-2431922
2431922
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.