Batalia mall-urilor face primele victime

Postat la 12 octombrie 2009 85 afişări

Initial au fost peste o suta de malluri. Pe hartie. Intre timp s-au finalizat aproximativ 30, iar anul viitor vor mai fi deschise cateva. Dupa care urmeaza o pauza.

Michael Israeli era foarte agitat saptamana trecuta. Agitat, dar fericit. "E aproape gata, are pereti, are tavan, e minunat sa stai in cladirea ta", zicea directorul general si actionarul companiei dezvoltatoare a mallului Atrium Centers Arad. "Sincer, nu stiu ce s-a intamplat. Evident, am obtinut primii finantarea; am discutat cu acelasi retaileri ca si concurenta si totusi ne-au ales pe noi. Le-au placut mai mult designul si faptul ca aveam deschiderea mai mare la sosea."

Concurenta despre care vorbea Israeli este Africa Israel, care cumparase un teren alaturat, unde intentiona sa dezvolte de asemenea un mall. Cele doua proiecte alaturate erau despartite doar de o strada, cazul fiind emblematic pentru o piata cu doar cateva orase cu mai multe centre comerciale anuntate spre dezvoltare, doar in Arad fiind planificate sapte. Intre timp, numai parcul de retail Armonia Arad s-a finalizat anul trecut, iar Atrium Centers va fi primul mall terminat, cu inaugurarea programata pentru martie 2010. In rest, doar mallul Galleria ar putea fi deschis anul viitor, potrivit declaratiilor recente facute de reprezentantii dezvoltatorului Globe Trade Center, in timp ce celelalte proiecte au ramas pe hartie.

"Mai aveam o saptamana si semnam contractul cu antreprenorul general de constructii. Negocierile cu banca finantatoare erau foarte avansate, dar aveam un procent de preinchiriere a spatiului de 20%", isi aminteste Reuven Havar, country manager al AFI Europe, dezvoltatorul care planificase mallul alaturat Atrium Centers. La inceputul lui 2008, finantarea bancara pentru un proiect comercial se acorda in general la atingerea unui grad de preinchiriere de 30%. "Dar concurenta a luat-o inainte, au semnat finantarea si apoi a venit criza", spune el. Dupa aproape un an si jumatate, Atrium a finalizat structura mallului, in timp ce langa proiectul lor se afla doar terenul liber al celor de la AFI.

Cursa dintre cele doua proiecte, in materie de cine preinchiriaza mai repede, cine obtine primul finantarea si in final cine termina primul - si poate singurul pe o perioada medie de timp, avand in vedere venirea crizei economice - este un exemplu foarte bun pentru situatiile din alte orase din tara, chiar daca acolo n-au fost inscrise in cursa doua proiecte alaturate. Noul context economic a facut ca doar un proiect sa obtina finantarea - in cele mai bune cazuri - dintr-o serie de doua, trei sau patru inscrise in cursa in acelasi oras, iar castigatorii dintr-un oras se numara printre pierzatorii din alt oras - cel putin deocamdata.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/batalia-mall-urilor-face-primele-victime-4975625
4975625
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.