Revine carbunele in 2008?

Postat la 08 ianuarie 2008 1 afişăre

2008 ar putea fi anul revenirii carbunelui, arata estimarile analistilor, precum si strategia energetica elaborata de Ministerul Economiei si Finantelor. Strategia ministerului arata ca productia de energie pe baza de carbune si energia nucleara reprezinta principalele optiuni ale Romaniei, in conditiile cresterii preturilor la petrol si gaze.

Cu cat va creste cererea de energie electrica?

Cresterea cererii de energie va fi mare in 2008 decat cea care fusese estimata (6%, in concordanta cu estimarea cresterii economice): e vorba de aproximativ 7,5%, din cauza iernii dificile, care va cauza o cerere cu 1,5% mai mare decat cea inregistrata cu un an in urma, dupa cum arata estimarile din Programul de iarna in domeniul energetic intocmit de ANRE.

Ce se va schimba in structura vanzarii de energie?

De la 1 ianuarie 2008, Nuclearelectrica nu va mai avea niciun contract mostenit, complexurile energetice din Oltenia vor livra 0,8 TWh in baza unor astfel de contracte (aproximativ 10% din productie), iar Hidroelectrica va furniza 8-9% din productie in baza acestui tip de contracte, conform ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian. La sfarsitul lui 2007, 32% din piata era netransparenta, energia fiind captiva in contracte incheiate prin negociere directa.

Ce se va intampla cu energia eoliana?

Pe piata sunt momentan proiecte pentru 3.000 MW in centrale eoliene, dintre care aproape o treime ar putea intra in sistem in acest an. Deocamdata, 1.000 MW din centrale eoliene este maximul de energie eoliana suportabil de catre sistemul energetic national, spune Stelian Gal, oficial al Transelectrica: „Energia eoliana este foarte volatila si mai mult de 1.000 MW ar putea destabiliza sistemul“.

Care va fi  alternativa la petrol?

In Europa deja se observa o crestere a importantei carbunelui, deoarece acesta a devenit din nou rentabil, spune Jean Constantinescu, analist independent. „Pretul carbunelui a crescut mai incet decat al hidrocarburilor lichide sau gazoase si in aceasta resursa sta rezolvarea unei parti a problemei Romaniei din acest punct de vedere, dar si altor tari posesoare de carbune, precum China.“

Se vor scoate la privatizare complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova?

Daca nu le va scoate la vanzare, statul va trebui sa inceapa investitiile de mediu la aceste complexuri, ca sa nu fie inchise, considera consultantul independent Adrian Rusu, fost director al companiei de consultanta CET: „Exista multe presiuni pentru care aceste complexuri nu au fost scoase pana acum la vanzare, dar acestea vor fi reduse la tacere cand se va pune problema: ori inchidem, ori privatizam“.

Cati angajati din energie vor fi disponibilizati in acest an?

Deocamdata, CEZ Oltenia a anuntat ca va reduce cu 10% numarul angajatilor (ceea ce inseamna 300 de oameni), insa miscari similare vor face toate companiile, reducerea totala a numarului de angajati din acest domeniu putand ajunge in acest an la peste 2.000 de persoane, estimeaza Jean Constantinescu, analist independent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie
/analize/energie/revine-carbunele-in-2008-2327173
2327173
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.