Planurile celei mai mari companii romanesti pentru 2010

Postat la 06 octombrie 2009 15 afişări

Conduce finantele celei mai mari companii din Romania. Nu a fost foarte pesimist pentru 2009. Se astepta la o criza mult mai mica. Acum nu e optimist pentru 2010, care va fi un an altfel - fara provizioane, mai putin hedging, mai multa adrenalina.

Anul trecut, in primavara, managementul Petrom se intreba de ce totul e atat de roz. n Romania, in lume, in businessul Petrom. Au ajuns atunci la o concluzie pe care au tinut-o bine ascunsa. "Lucrurile au mers foarte bine anul trecut. Ma asteptam ca mediul favorabil sa nu dureze, dar nu ma asteptam la o criza de asemenea dimensiuni", povesteste acum Reinhard Pichler.

Recunoaste ca se astepta inca din primavara anului trecut la o criza, dar la o criza mica, in care pretul petrolului ar fi coborat putin, cu 10-15 dolari pe baril. "Nu m-as fi asteptat niciodata ca pretul petrolului sa scada de la 130 la 44. Cred ca peste 90 de dolari pentru un baril de petrol este un pret foarte bun, intre 70 si 90 e ok, dar sub 70 ai nevoie de un program corect de finantare. Era un prag la care nici nu puteam sa ne gandim anul trecut."

Pichler admite, asadar, ca nu a anticipat cat de mare va fi efectul crizei care incepuse in Statele Unite - "vorbeam cu prieteni din Statele Unite si imi spuneau sa stau linistit, ca asta nu e o criza a petrolului, ci o criza a bancilor. Problema e ca o criza a bancilor inseamna ca nu mai ies bani in piata". Pe de alta parte, acum se simte multumit de deciziile luate atunci, cand a anticipat ca vor fi totusi ceva probleme: provizioane si hedging, doua masuri de protectie, una pentru a acoperi litigiile cu fostii angajati, cealalta pentru a proteja cash-flow-ul.

Reinhard Pichler e un personaj simpatic. Vorbeste relativ necorporatist, compara mersul vapoarelor cu al companiilor, glumeste mult. Dar revine des la explicatiile privind deciziile de a face hedging si de a pune deoparte provizioane. Cele doua masuri, luate inca din toamna anului trecut, au insemnat ca Petrom a pus deoparte aproape jumatate din profitul net pe 2008 si a investit in hedging. "n septembrie anul trecut am inceput sa discutam despre ce putem face pentru a asigura baza financiara a companiei si am decis sa incepem un program de hedging pentru a ne proteja cash-flow-ul. Lucram deja la previziunile pentru 2009, asa ca aveam idee despre cat trebuie sa investim pentru a ramane in business, pentru conformare, pentru dezvoltare", explica Pichler.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Petrom,
Reinhard Pichler,
strategie
/analize/energie/planurile-celei-mai-mari-companii-romanesti-pentru-2010-4954818
4954818
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.