Cum sa faci bani din furtul de CO2

Autor: Roxana Petrescu Postat la 09 februarie 2011 181 afişări

Conturile de emisii de CO2 ale Holcim: sparte. Certificatele de emisii poluante ale CEZ: fraudate. Sis-temul de tranzactionare cu emisii de CO2 la nivel european: suspendat. Cum actioneaza si ce ur-mareste cea mai noua generatie de infractori virtuali?

Ostire Reuters anunta saptamana trecuta ca mai multe adrese IP din Romania ar fi la originea atacului informatic prin care au fost furate 300.000 de certificate de CO2 din registrul grec al permiselor (in valoare de 4,4 milioane de euro, apartinand companiei Halpys Cement, subsidiara elena a grupului Italcementi). Stirea de saptamana trecuta este ultima dintr-un sir care anuntau diverse atacuri informatice, dintre care cea mai grava - tot de la sfarsitul lui ianuarie - a culminat cu suspendarea temporara a tranzactiilor cu aceste instrumente la nivel european.

Cel mai dur semnal de alarma tras pana acum pentru piata locala a fost cazul producatorului de ciment Holcim, care pe data de 16 noiembrie a pierdut dintr-un foc 1,6 millioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Din toata paguba, Holcim a reusit sa recupereze 600.000 de certificate de CO2, restul de 1.000.000 de unitati, echivalentul valoric a 15 milioane de euro, disparand fara urma pana la aceasta data. "In fapt, la data de 26 noiembrie 2010, Holcim, prin reprezentantii sai legali, a sesizat DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - n.red.) cu privire la faptul ca in cursul zilei de 16 noiembrie 2010 au fost initiate 10 operatiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din doua conturi atribuite acestei societati, deschise la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera. In total, a fost transferat neautorizat un numar de 1,6 milioane de certificate, in valoare de aproximativ 24 de milioane de euro (valoarea de piata a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro)", informeaza DIICOT.

Motivele care explica aceasta intensificare a atacurilor asupra registrelor de certificate de CO2 sunt multiple, dar poate cea mai interesanta ipoteza lansata de expertii din domeniu este aceea a unui actiuni orientate mai mult catre destabilizarea unui sistem de tranzactionare care mergea bine si nu spre obtinerea unui profit usor, pe loc. "Sistemul informatic nu este bine construit, aceasta fiind una dintre posibilele explicatii ale usurintei cu care se fac aceste atacuri. In aceasta piata, care este foarte mare, cumparatorii sunt extrem de atenti. De aceea cred ca aceste atacuri sunt mai mult niste tentative de decredibilizare a schemei de tranzactionare, lucru care ulterior este posibil sa se vada in pret", crede George Brailoiu, proprietarul KDF Energy, cea mai mare firma controlata de un roman din domeniul tranzactiilor cu certificate de CO2.

In linii mari, certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt un fel de drepturi de poluare pe care le primesc gratuit peste 220 de companii din Romania in perioada 2008-2012.

In fiecare an din intervalul mentionat anterior, companiile care activeaza in domeniile energie, rafinare de produse petroliere, ciment, metalurgie sau sticla primesc gratuit un anumit numar de certificate de emisii. Aceste certificate se dau in functie de gradul de poluare a fiecarui agent. Daca agentul polueaza mai mult, trebuie sa cumpere certificate in plus, daca polueaza mai putin, poate sa-si vanda surplusul si sa-si finanteze cu banii obtinuti investitiile in modernizare.

Anul de referinta care a fost luat in calcul pentru stabilirea nivelului de certificate de emisii pentru fiecare industrie este 2003. In total, in perioada 2008-2012, companiile din Romania au alocate circa 350 de milioane de certificate. Fiecare certificat corespunde unei tone de CO2. Cele mai multe certificate le primesc companiile din energie, urmate de cele din metalurgie si ciment.Toata aceasta schema care se practica in Romania se aplica la nivel european.

Pe plan local, schema este administrata de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), in subordinea careia se afla Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, baza de date in care sunt pastrate aceste certificate si care in ultimele luni a devenit tinta atacurilor hackerilor. Reprezentantii ANPM nu au raspuns solicitarilor BUSINESS Magazin referitoare la atacurile informatice asupra registrului national al emisiilor.Specialistii din piata explica faptul ca explozia atacurilor informatice are loc in contextul in care accesul la datele din Registrul National pare o "joaca de copii" pentru hackerii talentati.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CO2,
Holcim,
aer
/analize/energie/cum-sa-faci-bani-din-furtul-de-co2-7951701
7951701
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.