Ce jocuri va face petrolul in 2008

Postat la 08 ianuarie 2008 1 afişăre

Principalele aspecte care vor influenta anul pe piata petroliera romaneasca vor fi pretul petrolului, asteptat sa urce peste 100 $ pe baril, dar si impactul achizitiei Rompetrol de catre KazMunaiGaz.

Ce impact va avea intrarea pe piata a KazMunaiGaz?

La nivel de cultura corporatista a Rompetrol, nu va fi vorba de schimbari semnificative, considera Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA): „Odata ce Dinu Patriciu a vandut compania si i-a asigurat petrolul, faptul ca va conduce compania cu cativa kazahi va face doar sa adune laolalta mai multi petrolisti“. Pe de alta parte, KazMunaiGaz ar putea, cu multe investitii, sa depaseasca Petrom la cifra de afaceri in urmatorii cativa ani, spune analistul Aurelian Dochia.

La cat va ajunge pretul petrolului in 2008?

Directorii principalelor companii petroliere din Romania considera ca pretul petrolului va atinge 100 de dolari in prima parte a anului. „Aspectul speculativ, precum si presiunile legate de innoirea resurselor si tensiunile politice vor pune presiune pe pret si eu estimez ca acesta se va apropia chiar de 150 de dolari pe baril in toamna“, sustine Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

Va avea loc fuziunea OMV-MOL in acest an?

Nici macar Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului OMV, nu crede ca fuziunea ar avea loc atat de curand, avansand ca posibila data sfarsitul anului 2010. Reprezentantii companiilor petroliere romanesti considera insa ca fuziunea probabil nu va avea loc nici in acest an si ca oricum nu este o idee buna pentru piata regionala, intrucat nici una dintre cele doua companii nu isi poate asigura singura petrolul cu care lucreaza.

Care va fi cel mai utilizat combustibil alternativ in 2008?

Chiar daca se prevede un declin al combustibililor din plante in viitorul mediu, deocamdata biodieselul va fi cel mai utilizat in acest an, deoarece este obligatoriu (UE obliga ca 2% din vanzarile statiilor sa fie biocombustibil). „Deja se pune mare presiune pe terenurile arabile, iar pe de alta parte preturile la grau si porumb au crescut“, explica Constantin Tampiza, presedintele grupului Lukoil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
KazMunaiGaz,
energie
/analize/energie/ce-jocuri-va-face-petrolul-in-2008-2327139
2327139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.