Tânărul care vinde ochelari de 5 milioane de euro de acasă

Autor: Razvan Muresan, Ioana Matei Postat la 11 iunie 2013 17985 afişări

La 31 de ani, a lăsat Bucureştiul pentru a se muta în Braşov, oraşul său natal, iar astăzi conduce un business de cinci milioane de euro, lider de piaţă într-un domeniu în care, până în prezent, străinii văd în ceaţă. După şase ani la limita rezistenţei, pentru afacerea Optiplaza 2013 ar putea fi primul profitabil.

Tânărul care vinde ochelari de 5 milioane de euro de acasă

"MOTIVUL PENTRU CARE AM ALES SĂ MĂ MUT ÎN BRAŞOV ESTE CĂ AM DOI COPII PE CARE AM ALES SĂ ÎI CRESC ACOLO", îşi argumentează Nicolae Jurca alegerea de părăsi Capitala, dar şi locul de muncă anterior, din cadrul companiei din IT Ultra Pro Computers. La 31 de ani, el este directorul general al Optiplaza, liderul de piaţă pe segmentul de retail pentru ochelari de vedere, lentile de contact şi ochelari de soare, un business cu o cifră de afaceri de 4,75 milioane de euro în 2012. Uşor timorat din cauza trecerii dinspre IT spre un domeniu diferit, şi-a început cariera la Optiplaza în urmă cu şase ani, după ce a descoperit compania strict din perspectiva relocării în Braşov, după lungi tatonări.

ABSOLVISE ÎN BRAŞOV FACULTATEA DE MECATRONICĂ, iar IT-ul era visul lui. A depus o serie de CV-uri, a fost acceptat la unul dintre magazinele Ultra Pro Computers, o afacere care, de la statutul de cel mai mare retailer IT&C din România, a intrat în faliment în primii ani de criză. Chiar dacă din funcţia pe care o deţinea în acea perioadă nu avea acces la foarte multe informaţii legate de starea companiei, existau semne care prevesteau falimentul. „Sediul social s-a modificat într-o garsonieră din Constanţa, marfa întârzia din cauza neplăţii furnizorilor, iar carcasele de calculator din magazin erau cumpărate din magazinul alăturat„. Semne care au contribuit, într-o mică măsură, la căutarea unei alte afaceri în care tânărul să se implice. Argumentul principal era viaţa departe de aglomeraţia Capitalei. Astfel, în 2007, Jurca a intrat în contact cu o afacere deloc familiară: Optiplaza, alcătuită în acel moment din şase magazine, din care patru în Bucureşti, unul în Braşov şi unul în Brăila. Afacerea este deţinută de AMC SRL, o firmă de distribuţie de rame de ochelari şi ochelari, cu participaţii deţinute de Marius Chiriac şi Cristina Bereş, în proporţie de 90%, şi Paul Licşor.

Istoria Optiplaza este mai veche şi se confundă cu cea a marilor centre comerciale. Primul magazin de optică cu design care „sare în ochi", decorat cu pietre şi cu marmură şi care vindea branduri precum Escada, Furla sau Givenchy, a fost inaugurat odată cu deschiderea complexului Plaza din cartierul bucureştean Militari, de unde şi denumirea lanţului de magazine. Într-o perioadă în care pe piaţă nu existau malluri, iar optica în centrele comerciale era un concept nou, Optiplaza s-a diferenţiat cu uşurinţă, mai ales prin consilierea acordată clientului aflat la cumpărături. „Ochelarii sunt o cumpărătură de impuls, iar traficul din centrele comerciale asigura succesul, mai ales în perioada efervescentă din anii 2007-2008."

DATORITĂ PARIULUI PE MALLURI, OPTIPLAZA A CRESCUT AFACEREA  ŞI A DESCHIS ULTERIOR MAGAZINE ÎN VITAN, Băneasa, AFI Palace Cotroceni (unde în prezent există patru magazine şi două centre de optică). În prezent, Optiplaza a ajuns la 13 magazine în Capitală şi 21 în restul ţării, iar în cadrul acestora lucrează 35 de octometrişti şi au zece medici colaboratori. Iar dacă brandul Optiplaza este destinat unui segment de cumpărători cu salarii peste medie şi ajunge chiar la lux, Plus Optic, un alt brand al companiei, vine în completarea acestuia. Administrat tot de Jurca, este destinat oamenilor cu venituri medii. De fapt, la începutul carierei sale în firmă, Jurca avea în responsabilitate exclusiv marketingul acestuia. Post pe care l-a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp, îna-in-te ca proprietarii să îi lase în responsabilitate partea de retail a întregului business. „Oamenii făceau atunci vânzarea după talentul nativ, iar noi am încercat să introducem proceduri care să stabilească rolul fiecăruia în magazin". Dacă până în 2008, reţeaua Plus Optic avea magazine în Braşov, Bucureşti, Drobeta-Turnu Severin şi vindea sub umbrela unei alte firme, în 2008, cu un an înainte de a se face simţite efectele crizei şi pe piaţa locală, cele două au fuzionat. „A fost un moment în care am fost priviţi cu suspiciune de proprietarii de malluri pentru că era o perioadă în care mulţi şi-au transferat magazinele sub firme care nu mergeau, în insolvenţă". 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ochelari,
vanzare,
tanar,
brasov,
optiplaza,
companie
/analize/comert/tanarul-care-vinde-ochelari-de-5-milioane-de-euro-de-acasa-10954098
10954098
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.