Cum a luat naştere un imperiu într-un mic atelier de la periferie şi cine este omul care a reuşit să transforme o mică invenţie într-un gigant

Postat la 15 aprilie 2023 347 afişări

Într-un mic atelier de producţie deschis la periferia Parisului, Jean Mantelet a creat prima sa invenţie – un aparat pentru zdrobit legumele, care a avut un succes răsunător. Pe bazele acestui prim produs a luat naştere, ulterior, unul dintre cele mai cunoscute branduri de electrocasnice mici din lume: Moulinex, astăzi parte a gigantului SEB, împreună cu alte nume mari, ca Rowenta şi Tefal.

Jean Mantelet s-a născut în suburbiile Parisului, în anul 1900, în familia unor artizani. După divorţul părinţilor săi, pe când avea doar 12 ani s-a angajat ca ucenic în atelierul unui pantofar, unde a învăţat bazele comerţului şi ale contabilităţii. Şi, cu toate că a dat dovadă de talent într-ale businessului şi proprietarul intenţiona să îl numească succesorul său, acesta din urmă a murit înainte să apucă să o facă, aşa că tânărului viitor antreprenor nu i-a rămas decât să i se alăture tatălui său la magazinul acestuia.

El a urmat totodată şi cursurile şcolii de business HEC Paris, iar în 1929 a decis să pornească propria afacere, deschizând în Bagnolet, o comună din apropierea capitalei franceze, un mic atelier, pe care l-a numit Manufacture d’Emboutissage de Bagnolet, şi a a început să producă aici echipamente pentru bucătărie. După ce şi-a perfecţionat procesele de producţie, în 1931 a inventat Moulin-Légumes, un aparat destinat zdrobirii alimentelor, pe care l-a şi brevetat un an mai târziu şi cu care a reuşit să obţină o multitudine de premii, acesta fiind considerat predecesorul procesoarelor alimentare moderne. Invenţia a avut un succes răsunător şi în numai doi ani, între 1933 şi 1935, au fost vândute peste 2 milioane de unităţi. La alţi doi ani distanţă, pentru că fabrica din Bagnolet ajunsese la capacitate maximă, a fost deschisă o nouă unitate de producţie, în Alençon.

Aici, Mantelet a fost ales consultat guvernamental pentru comerţ extern, iar din 1959 în 1965 a fost, totodată, consilier municipal al oraşului, fiind numit ulterior preşedinte al Camerei de Comerţ.

În paralel, portofoliul businessului său a reuşit să ţină pasul cu timpurile şi, în 1953, a luat naştere brandul Moulinex, după ce antreprenorul a inventat un prăjitor de cafea electric căruia îi dăduse acest nume. Un alt moment important din istoria companiei a avut loc în 1969, când Moulinex s-a listat la bursa de la Paris. Pe fondul succesului avut cu invenţiile sale şi cu un portofoliu de peste 90 de patente la activ, în 1978 antreprenorul ajunsese deja unul dintre cei mai bogaţi 25 de oameni din Franţa. La moartea sa, în 1991, Alençon a ales o stradă pentru a-i purta numele.

În prezent, brandul face parte, alături de nume ca Rowenta şi Tefal, din Groupe SEB, companie cu venituri anuale de peste 7 miliarde de dolari.   ■

Carte de vizită

Jean Mantelet, fondator, Moulinex

1. S-a născut în 1900, în Franţa;

2. A urmat cursurile HEC Paris;

3. În 1932 a inventat Moulin-Légumes, un ustensil pentru zdrobirea legumelor, care a câştigat numeroase premii, fiind considerat predecesorul procesoarelor alimentare moderne;

4. A fost consultant pentru comerţ extern şi preşedinte al Camerei de Comerţ din Alençon, localitate în care există şi o stradă ce îi poartă numele;

5. A murit pe 19 ianuarie 1991, la puţin peste un deceniu de când ajunsese unul dintre cei mai bogaţi 25 de oameni din Franţa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.