Cat costa viata in Bucuresti?

Autor: Ana Raduta Postat la 25 iulie 2011 3284 afişări

Vazuta de la distanta, Capitala are un farmec aparte, care atrage in fiecare an locuitori din orasele mai mici. Cauta o viata mai buna, dar pentru inceput gasesc doar o viata mai scumpa si mai agitata. Cat costa sa traiesti in Bucuresti si de ce isi doresc atat de multi oameni sa se desparta de provincie?

In principiu, viata in Capitala costa atat cat castigi. Uneori mai mult, iar in cazurile cele mai fericite, ceva mai putin, dar, in esenta, fiecare om incerca sa-si modeleze volumul si valoarea cheltuielilor in functie de venitul sau lunar. Daca ar fi sa intocmim o lista cu argumente pro si contra locuirii in Bucuresti, ar arata destul de echilibrat. Pe de o parte stau toate avantajele pe care le aduce capitala unei tari: cele mai multe locuri de munca, cele mai mari salarii, cele mai mari sanse de a fi observat si de a observa, in acelasi timp, indeaproape, tot ce se intampla in economia romaneasca si in societate, in general.

.

Pe de alta parte, tot in capitala sunt si cele mai mari chirii, apartamentele sunt mai scumpe decat in alte orase, iar la piata platim mai mult pentru legume si fructe. Si prestatorii de servicii isi stabilesc intotdeauna tarife mai mari decat in restul tarii. Competitia este, de asemenea, mai mare, la fel si tentatiile de tot felul, iar toate acestea creeaza, in general, o presiune suplimentara pe cel care decide sa se mute din provincie in Bucuresti. Faptul ca in fiecare an mii de tineri din toata tara decid sa vina la facultate si sa ramana, in cele din urma, definitiv aici arata ca avantajele cantaresc mai greu decat dezavantajele vietii din Capitala.

Perspectiva unui salariu mai mare decat oriunde altundeva in tara este principalul criteriu care ii determina sa faca aceasta alegere. Un studiu recent, realizat de A.T. Kearney, confirma ca angajatii din Bucuresti au cele mai mari salarii, cu o medie neta de 2.091 de lei pe luna. Comparativ, in Cluj si Timisoara, alte doua orase cu activitate economica importanta, angajatorii ofera salarii cu circa 30% mai mici. La fel stau lucrurile si in cazul iesenilor, iar la Zalau si Calarasi diferentele sunt chiar mai mari de atat, salariile din aceste orase fiind la jumatate fata de nivelul din Bucuresti.

Este adevarat ca nici costul vietii nu este la fel de ridicat ca in Capitala. Diferentele insa nu sunt la fel de mari. Spre exemplu, daca salariile in Iasi sunt cu aproape 30% mai mici decat in Bucuresti, costul vietii este doar cu 2,8% mai scazut. Un exemplu si mai graitor este Calarasi, orasul cu cea mai mare diferenta de salarii fata de Bucuresti - 47,6%. In ciuda acestei diferente, costul vietii este cu doar 9% mai mic decat in Capitala. Faptul ca locuitorii acestor orase reusesc sa se descurce in aceste conditii poate avea mai multe explicatii. Una ar fi ca in provincie mult mai putini sunt cei care platesc chirie sau care au rate la banca pentru credite ipotecare, deci, din start, sunt excluse doua categorii importante de cheltuieli. In plus, optiunile de petrecere a timpului liber sunt mai restranse si, in consecinta, si cheltuielile alocate in acest scop. Ace-lasi studiu realizat de A.T. Kearney identifica structura cosului de consum al romanilor. Astfel, cei mai multi bani ii dau pe alimente si pe utilitati, aceste doua categorii acoperind mai bine de jumatate din bugetul lunar al unui roman. Mancarea si bauturile non-alcoolice reprezinta 34,9% din cheltuielile lor lunare, iar utilitatile 17,2%. Restul banilor se duce pe alcool si tigari, imbracaminte, transport, comunicatii, petrecerea timpului liber, amenajarea casei, sanatate sau diverse alte bunuri si servicii.

Cifrele sunt insa mult mai graitoare atunci cand sunt exprimate in valoare absoluta. Am incercat, asadar, sa vedem, dincolo de marje si procente, cat costa efectiv viata in Bucuresti. Am luat in calcul exemplele a trei persoane de varste si cu venituri diferite, iar rezultatele arata ca viata in Bucuresti ii costa in fiecare luna intre 1.390 de lei si 3.530 de lei, cheltuielile fiind organizate in functie de salariul pe care il are fiecare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
analiza,
cost,
viata,
salarii
/analize/cat-costa-viata-in-bucuresti-8515576
8515576
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.