Drumul de la un tractor şi cinci hectare de teren până la afaceri de peste 75 de milioane de euro. Care este familia care a reuşit să construiască un imperiu în domeniul agriculturii

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 03 aprilie 2024 7986 afişări

Sunt 30 de ani de când Ianco şi Ioji Zifceak, doi fraţi din judeţul Timiş, au pornit alături de părinţi o afacere în domeniul agricol. La acea vreme, în 1993, aveau un tractor şi cinci hectare de teren. Astăzi, grupul Maxagro are afaceri de peste 75 mil. euro din agricultură şi zootehnie, dar şi materiale de construcţii, lucrări de infrastructură, biogaz şi comerţ. Mai mult, copiii celor doi fraţi sunt astăzi implicaţi în dezvoltarea grupului din Timiş. Ce plusuri aduce noua generaţie pentru unul dintre cele mari grupuri din Timiş?

Noua generaţie aduce la Maxagro o perspectivă proaspătă şi inovatoare, îmbinată cu determinarea de a continua tradiţia de excelenţă şi succes pe care părinţii noştri au stabilit-o. Având în vedere diversitatea abilităţilor şi experienţelor noastre, aducem idei inovatoare şi soluţii creative pentru a consolida şi diversifica operaţiunile grupului”, spune Alexandra Zifceak, CEO al grupul Maxagro. Ea  s-a îndreptat către lumea afacerilor, studiind la un MBA în Londra şi programul de master în Administrarea organizaţiilor de afaceri la FEAA.

Alexandra a preluat responsabilitatea managementului grupului, concentrându-se atât pe aspectele financiare, cât şi pe cele de marketing. Practic, grupul Maxagro are afaceri totale de 75 de milioane de euro, grupul activând în domenii precum agricultură şi zootehnie, dar şi materiale de construcţii, lucrări de infrastructură, biogaz şi comerţ.

Pe de altă parte, mezinul familiei, Eduard, este la doar 13 ani pasionat de tehnologie şi foloseşte atât drona, cât şi camerele foto-video să suprindă în imagini spectaculoase ferma şi activităţile grupului. Verişoara sa mai mare, Daria, a ales să îşi dedice timpul modernizării fermei bio a familiei. Pe de altă parte, Andreea Zifceak are 21 de ani şi este implicată în divizia de zootehnie şi în proiectele de zootehnie şi depunerea de fonduri europene. Ea a studiat dreptul şi economia pentru a aduce abordări holistice în cadrul afacerii Maxagro.

„Avem multe planuri, dar unul din ele este să creştem cu 30% efectivul de animale din ferma noastră“, spunea recent Andreea Zifceak, manager al Maxagro Lact, ferma de vaci a familiei Zifceak. Maxagro are în total 3.000 de capete de bovine, dintre care 1.130 de vaci de muls. Maxagro Lact este cea mai mare fermă de vaci din Banat şi colectează zilnic circa 42.500 de litri pe lapte.

La rândul ei, Daiana, la 25 de ani, s-a dedicat comerţului cu utilaje agricole şi s-a implicat în strategiile de dezvoltare a sectoarelor de agricultură ale grupului. Practic, misiunea ei era să aducă cele mai inovatoare şi eficiente utilaje pentru o agricultură cât mai eficientă în cadrul Maxagro, mai povestesc membrii familiei Zifceak. Grupul Maxagro din Timiş cultivă astăzi peste 10.000 de hectare în vestul ţării

„Împreună, cei 5 copii ne vedem contribuind la dezvoltarea continuă a Maxagro în următorii 5-10 ani printr-o serie de iniţiative şi proiecte strategice. Un prim proiect, care este în curs de implementare este digitalizarea întregului grup, mai exact lucrăm la propriul ERP, care să se plieze pe specificul grupului, şi care aduce îmbunătăţiri majore în cadrul Maxagro, atât la nivel de productivitate, time management, dar şi pentru accesul la informaţii printr-un sigur click”, a menţionat Alexandra Zifceak. De asemenea, ea spune că noua generaţie îşi propune să se concentreze pe creşterea sustenabilă a afacerii în toate domeniile sale, inclusiv în agricultură, construcţii, şi alte activităţi conexe. De altfel, deja grupul are o  instalaţie de biogaz care produce

1 MWh curent electric.


„Ne concentrăm pe extinderea operaţiunilor noastre, prin integrarea afacerii, explorând noi oportunităţi de afaceri.”

Alexandra Zifceak, CEO, Maxagro


În plus, divizia de construcţii a grupului Maxagro este în prezent dotată cu trei staţii de asfalt situate în judeţele Timiş şi Caraş, două staţii de betoane, cariere, balastiere şi o flotă de 100 de camioane. Staţiile de asfalt au o capacitate de producţie de 750 de tone pe oră, asigurând fluxul necesar de materiale pentru proiectele complexe în care divizia este implicată. „Ne dorim să continuăm să inovăm şi să investim în tehnologie de vârf pentru a ne menţine competitivitatea şi pentru a rămâne la standardele de top ale industriei. De asemenea, ne concentrăm pe extinderea operaţiunilor noastre, prin integrarea afacerii, explorând noi oportunităţi de afaceri”.

În zece ani, tinerii îşi doresc să consolideze poziţia de lider al Maxagro în toate domeniile de activitate.  „Implicarea noastră în afacere a venit în mod natural, fiind influenţată în mare parte de exemplul şi munca părinţilor noştri. Crescând într-un mediu în care afacerea familială era o parte integrantă a vieţii noastre, am fost expuşi încă de mici la activităţile şi provocările din domeniul agricol şi al construcţiilor. De mici am lucrat în fiecare divizie a grupului, astfel observând pasiunea şi dedicaţia cu care părinţii noştri îşi desfăşurau activitatea”, mai spune Alexandra Zifceak.

Ea adaugă că nu au simţit vreo presiune din partea părinţilor să se implice în afacere, ci i-au încurajat întotdeauna să exploreze şi să îşi dezvolte propriile interese şi talente în cadrul grupului Maxagro. „Astfel, implicarea noastră în business a fost o alegere personală, motivată în cea mai mare parte de dorinţa noastră de a contribui la continuarea succesului afacerii de familie şi de a ne aduce propria contribuţie la dezvoltarea şi extinderea grupului Maxagro.” Pe de altă parte, Alexandra povesteşte că zilnic familia Zifceak ia prânzul în familie, dar evită să vorbească despre afaceri.

„Duminica o petrecem împreună în prima parte a zilei mergând la biserica din satul nostru natal, iar apoi relaxându-ne prin diverse activităţi, de exmplu plimbări prin natură la noua noastră fermă din Birda. Desigur, se întâmpla ca unele weekenduri să fie «sacrificate» din cauza afacerilor, dar când faci ceea ce-ţi place nu simţi că ar fi un sacrificiu.” Pe de altă parte, ea spune că părinţii sunt întotdeauna deschişi să se sfătuiască cu ei atunci când iau decizii pentru afacerea de familie. „Analizăm împreună impactul potenţial al deciziilor, luând în considerare aspecte precum inovaţia, sustenabilitatea şi dezvoltarea pe termen lung”.

Printre planurile de viitor ale familiei este finalizarea unui FNC modern, cu o capacitate de peste 10 tone pe oră şi complet automatizat. De asemenea, compania are în plan să modernizeze staţia de biogaz şi să deschidă un abator ca să realizeze abatorizarea intern. O parte din proiectul de investiţii va fi acoperit din fonduri europene şi restul din surse proprii şi finanţare bancară.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.