Warren Buffett spune că gestionează stresul prin două lucruri pe care le face în afara muncii. Aproape oricine poate face asta

Autor: Ioana Matei Postat la 14 august 2023 6565 afişări

Warren Buffett spune că gestionează stresul prin două lucruri pe care le face în afara muncii. Aproape oricine poate face asta

Ştii ce va adăuga chiar mai mult stres la viaţa ta de muncă deja stresantă? Să nu ai o viaţă activă - un hobby - în afara locului de muncă. Poate nu eşti suficient de modern sau destul de în vârstă pentru a juca bridge, dar miliardarul investitor Warren Buffett este cunoscut pentru faptul că joacă acest joc de cărţi pentru a se relaxa şi a-şi menţine mintea ageră. Investitorul şi CEO-ul Berkshire Hathaway echilibrează, de asemenea, viaţa sa în afara locului de muncă prin a cânta la un instrument inedit: ukulelele. Dragostea lui pentru această chitară cu patru corzi se întinde pe parcursul decadelor, începând de la ziua în care a învăţat să cânte în timpul facultăţii pentru a impresiona o tânără femeie.

 

Nu joci bridge sau ukulele? Nu e nicio problemă. Dar ar trebui să te îngrijorezi dacă nu ai un hobby care să echilibreze viaţa în afara muncii. Studiile arată că persoanele care au hobby-uri sunt mai puţin stresate, mai fericite, mai creative şi chiar trăiesc mai mult. Mai concret, iată trei motive clare legate de muncă pentru care ar trebui să ai un hobby:

  • Te ajută să performezi mai bine la locul de muncă. Un studiu cu 400 de angajaţi publicat în Jurnalul de Psihologie Ocupaţională şi Organizaţională evidenţiază diferenţe semnificative între persoanele care se bucură de hobby-uri creative şi cele care nu o fac. S-a constatat că angajaţii care se dedau activităţilor creative în afara muncii sunt mai buni în rezolvarea creativă a problemelor în diferite proiecte şi au o atitudine mai bună la locul de muncă. Alte cercetări au constatat că lucrătorii cu hobby-uri sunt mai satisfăcuţi de locurile lor de muncă şi au o probabilitate mai mică de a se epuiza profesional.
  • Scad nivelul tău de stres. Conform unor cercetări publicate în „Annals of Behavioral Medicine", angajaţii care participă la activităţi recreative au avut „o stare de spirit mai bună şi mai puţin negativă, mai mult interes, mai puţin stres şi o rată mai mică a bătăilor inimii atunci când se dedicau activităţilor recreative decât atunci când nu o făceau". Studiul demonstrează cum hobby-urile pot oferi o reducere imediată a stresului, conducând la mai multe beneficii, cum ar fi îmbunătăţirea concentrării, mai multă fericire şi o viaţă mai lungă. 
  • Îmbunătăţesc starea ta de bine. Un hobby interesant este scrisul sub formă de jurnal. Ştiinţa arată că dacă practici recunoştinţa prin scriitură zilnică, aceasta te poate ajuta să echilibrezi emoţiile negative. Când exprimăm recunoştinţa, acei doi hormoni de bine - dopamina şi serotonină - sunt eliberaţi în creier pentru a ne face să ne simţim mai fericiţi. 

Deci, deşi multe hobby-uri s-ar putea să pară la început o pierdere de timp, ai încredere în ştiinţă. Hobby-urile sunt de fapt o investiţie bună în starea ta generală de bine şi în longevitate. Îl poţi întreba pe Warren Buffett.

 

Sursa: Inc.com, ChatGPT

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.