Virgil Popescu, fost ministru al Energiei: Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Fondul Proprietatea nu va putea lista sub 15% din companie

Autor: Liviu Popescu Postat la 16 iunie 2023 49 afişări

Virgil Popescu, fost ministru al Energiei: Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Fondul Proprietatea nu va putea lista sub 15% din companie

Listara Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti este în linie dreaptă, iar Fondul Proprietatea, acţionar minoritar şi unicul vânzător în această tranzacţie, nu va putea lista sub 15% din deţinere pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acţionarilor, spune Virgil Popescu, cel care şi-a încheiat în această săptămână mandatul de aproape patru ani de Ministru al Energiei.

“Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Hidroelectrica este cea mai valoroasă companie românească. Ce trebuie spus, pentru că nu vreau să se speculeze, este că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, ci Fondul Proprietatea îşi listează probabil întreaga participaţie pe care o are. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acţionarilor”, a spus ministru la o conferinţă de presă astăzi.

ZF a scris astăzi că producătorul de energie electrică Hidroelectrica, ultima perlă de energie nelistată din portofoliul statului român, are cale liberă pentru a fi cea mai mare listare din Europa în 2023 după ce producătorul turc de sodă calcinată WE Soda, care voia să strângă 800 mil. dolari pe Bursa de Valori din Londra la o evaluare de 7,5 mld. dolari, a abandonat planurile din cauza “prudenţei investitorilor”.

Pe baza pachetului de 20%, listarea Hidroelectrica s-ar putea ridica la 2 mld. euro. În raportul FP, pe baza KPMG, Hidroelectrica este evaluată la 11 mld. euro.

“Mi-e greu să cred că nu există cerere în piaţă, dar tot teoretic vă pot răspunde că, în momentul în care 19% se va regăsi pe Bursă, o parte se duce către alţi acţionari, o parte rămâne la Fondul Proprietatea”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.