Vânzarea uneia dintre cele mai cunoscute bănci din România intră in linie dreaptă. Cine sunt cumpărătorii

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 22 august 2023 1020 afişări

Vânzarea uneia dintre cele mai cunoscute bănci din România intră in linie dreaptă. Cine sunt cumpărătorii

Vânzarea OTP Bank România merge înainte, iar în aceste zile, la Bucureşti au loc ”management presentations” între OTP şi cele trei bănci care sunt la masa discuţiilor. 

Pe lângă Banca Transilvania şi Exim - Banca Românească, în joc intră şi Raiffeisen Bank, conform unor surse bancare. UniCredit, care s-a arătat extrem de interesată la început, a renunţat. 

După aceste discuţii, la începutul lunii septembrie ar trebui depuse ofertele financiare finale, au menţionat sursele citate. 

Vânzarea OTP Bank este tranzacţia anului în bankingul din România şi cine va reuşi să o cumpere îşi va adăuga o cotă de piaţă de aproape 3%, cu active de aproape 4 mld. euro. 

OTP Bank România era la finalul anului trecut pe poziţia a 10-a, într-o piaţă bancară unde primele 10 bănci controlează peste 80% din totalitatea activelor bancare. 

OTP Ungaria a decis să vândă banca din România şi să iasă de pe piaţă, susţinând că nu mai putea creşte prin noi achiziţii. 

OTP, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, a intrat pe piaţa românească la începutul anilor 2000, prin achiziţia RoBank, după care, după criza din 2008, a cumpărat Millennium Bank. 

OTP a mai încercat să mai cumpere şi alte bănci, dar a eşuat. Cea mai vizibilă tranzacţie a fost cea prin care s-a înţeles cu grecii care deţineau Banca Românească, dar tranzacţia a fost respinsă în final de Banca Naţională. 

Aşa se face că, în final, Banca Românească a fost achiziţionată de banca de stat Exim Bank, care acum licitează pentru achiziţia OTP.   

Banca Transilvania este numărul unu în piaţă, poziţie dobândită în ultimii ani prin achiziţia Volksbank România şi a Bancpost. 

Acum doi ani, banca din Cluj a cumpărat şi Idea Bank, dar o ţin ca o bancă separată, intenţia fiind ca Idea să fie o bancă digitală. 

Raiffeisen Bank a avut un start foarte bun la începutul anilor 2000 după achiziţia Băncii Agricole, una dintre cele trei bănci mari de stat, dar după criză, austriecii au ridicat piciorul de pe pedala de acceleraţie, deşi au fost, ca şi interes, în toate tranzacţiile bancare de pe piaţă. 

Prin achiziţia OTP, Raiffeisen ar vrea să facă un salt în piaţă şi să reajungă pe locul 4. Totuşi, Raiffeisen este dată înapoi de prezenţa în Rusia, acolo unde este cea mai mare bancă străină. Austriecii sunt presaţi să plece din Rusia din cauza războiului declanşat de Putin în Ucraina şi a blocajului economic institutit de Occident la adresa Rusiei. Pe piaţă sunt şi zvonuri că Raiffeisen ar fi presată să vândă şi operaţiunile din România, dar aceste zvonuri nu au fost confirmate până acum. 

Valoarea OTP Bank România, care este o bancă destul de bună, se situează între 350-400 mil. euro, la care se adaugă rambursarea împrumuturilor către Budapesta, care în ultimii ani, a susţinut prin linii de finanţare de câteva sute de milioane de euro, creşterea organică din România. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
otp bank,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.