Utilizatorii de internet, tot mai îngrijoraţi de pericolele online

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 13 aprilie 2017 75 afişări

Numărul utilizatorilor îngrijoraţi din cauza securităţii şi care sunt gata să se protejeze împotriva ameninţărilor cibernetice este în continuă creştere, relevă ultima versiune a raportului Kaspersky Cybersecurity Index, un set de indicatori care permit evaluarea nivelului de risc la care sunt expuşi utilizatorii de Internet, la nivel global.

Utilizatorii de internet, tot mai îngrijoraţi de pericolele online

Raportul este bazat pe un chestionar online adresat utilizatorilor de Internet din toată lumea, efectuat de Kaspersky Lab de două ori pe an. În a doua jumătate a anului 2016, au fost chestionaţi 17.377 de respondenţi din 28 de ţări.

Indicele global pentru cea de-a doua jumătate a anului (Indiferent-Neprotejat-Afectat) a fost de 74-39-29. Aceasta înseamnă că 74% dintre utilizatori nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, 39% dintre respondenţi nu folosesc soluţii de protecţie pentru toate dispozitivele conectate la Internet, iar 29% dintre cei intervievaţi au fost victime ale ameninţărilor cibernetice în ultimele luni. Versiunea anterioară avea valori de 79-40-29, ceea ce înseamnă că, în urmă cu şase luni, mai multe persoane se credeau invulnerabile şi rămâneau neprotejate.

Procentul victimelor infracţionalităţii cibernetice rămâne la acelaşi nivel (29%) doar pentru că acest indicator a fost modificat în versiunea actuală. Pentru a avea o imagine completă, lista ameninţărilor cibernetice include acum ”fraude financiare” şi ”dispozitivul a fost folosit pentru atacuri cibernetice”, fără de care indicatorul mediu al celor ”afectaţi” la nivel global ar fi fost de 27%, în loc de 29%. Acest lucru înseamnă că numărul victimelor din cea de-a doua jumătate a anului 2016 a scăzut simultan cu creşterea responsabilităţii utilizatorilor privind siguranţa lor.

De exemplu, numărul utilizatorilor care au întâlnit programe malware a scăzut de la 22%, la 20%, iar costurile pentru eliminarea consecinţelor infectării cu malware au scăzut de la 121 de dolari, la 92 de dolari. Cu toate acestea, procentul celor care au devenit victimele altor tipuri de ameninţări a crescut. De exemplu, numărul utilizatorilor afectaţi de programe ransomware, phishing, furt şi scurgeri de date a crescut. În acelaşi timp, suma medie furată de infractorii online a crescut de la 472 de dolari, la 482 de dolari.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Cunoştinţele în domeniul ameninţărilor cibernetice şi experienţa în securitate IT deţinute de Kaspersky Lab se materializează în mod constant în soluţii de securitate şi servicii pentru a proteja companii, infrastructură critică, autorităţi guvernamentale şi utilizatori individuali din toată lumea, Portofoliul complex de securitate include protecţie endpoint de top şi un număr de soluţii specializate de securitate şi de servicii, pentru a combate ameninţările digitale tot mai sofisticate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.