Unul dintre cele mai mari iceberguri din lume se îndepărtează de apele Antarcticii după 30 de ani

Autor: Raul Peterlin Postat la 27 noiembrie 2023 51 afişări

Unul dintre cele mai mari iceberguri din lume pluteşte în derivă dincolo de apele Antarcticii, după ce a fost imobilizat timp de peste trei decenii, potrivit British Antarctic Survey, citat luni de AP News.

Unul dintre cele mai mari iceberguri din lume se îndepărtează de apele Antarcticii după 30 de ani

Icebergul, cunoscut sub numele de A23a, s-a desprins din platforma de gheaţă Filchner din Antarctica în 1986. A rămas lipit de fundul oceanului şi a stat timp de mulţi ani în Marea Weddell.

Acesta este de aproximativ trei ori mai mare decât New York City şi de peste două ori mai mare decât Greater London, măsurând aproximativ 4.000 de kilometri pătraţi.

Andrew Fleming, un expert în teledetecţie de la British Antarctic Survey, a declarat, pentru BBC, că icebergul a plutit în derivă în ultimul an, iar acum pare să prindă viteză şi să se deplaseze pe lângă vârful nordic al Peninsulei Antarctice, ajutat de vânt şi de curenţii oceanici.

„Am întrebat câţiva colegi despre acest lucru, întrebându-mă dacă nu cumva a existat vreo posibilă schimbare a temperaturilor apei de pe platformă care ar fi putut să o provoace, dar consensul este că pur şi simplu a venit momentul”, a declarat Fleming.

„Era la sol din 1986, dar în cele din urmă avea să scadă în dimensiune suficient de mult era să piardă aderenţa şi să înceapă să se mişte”, a adăugat el.

Fleming a spus că a observat pentru prima dată mişcări ale icebergului în 2020.

British Antarctic Survey a declarat că acesta s-a desprins acum de la sol şi se deplasează de-a lungul curenţilor oceanici spre Georgia de Sud, în zona subantarctică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iceberg,
antarctica,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.