Unde pleacă românii în vacanţe? Aproape 4,5 milioane de români au ajuns anul trecut în Bulgaria, Grecia şi Turcia, destinaţiile tradiţionale ale românilor în sezonul estival. Cele trei ţări dau pieţei locale doar 200.000 de turişti

Autor: Miruna Diaconu Postat la 26 februarie 2024 43 afişări

Bulgaria, Grecia şi Turcia, cele mai populare destinaţii în sezonul estivală pentru turiştii locali, au primit circa 4,5 milioane de români anul trecut, potrivit datelor adunate de ZF de la autorităţile din cele trei ţări. Românii aleg aceste ţări, în special, pentru destinaţiile cu plajă.

Unde pleacă românii în vacanţe? Aproape 4,5 milioane de români au ajuns anul trecut în Bulgaria, Grecia şi Turcia, destinaţiile tradiţionale ale românilor în sezonul estival. Cele trei ţări dau pieţei locale doar 200.000 de turişti

Dintre cele trei ţări, Bulgaria a primit cei mai mulţi turişti români. Circa 2,1 milioane de români şi-au făcut vacanţele în destinaţiile bulgăreşti, cele mai căutate fiind staţiunile de pe litoral.

Bulgaria, Grecia şi Turcia, cele mai populare destinaţii în sezonul estivală pentru turiştii locali, au primit circa 4,5 milioane de români anul trecut, potrivit datelor adunate de ZF de la autorităţile din cele trei ţări. Românii aleg aceste ţări, în special, pentru destinaţiile cu plajă.

În Bulgaria, românii reprezintă a doua cea mai importantă piaţă de turişti, iar anul trecut au ajuns 2,1 milioane de turişti. Cei mai mulţi români au ales Bulgaria ca destinaţie pentru sezonul cald, astfel, în cele trei luni de vară, au ajuns aproape 780.000 de români, potrivit Institutului Naţional de Statistică al Bulgariei. Cea mai importantă piaţă de turişti pentru Bulgaria este Turcia, de unde au venit 2,2 milioane de turişti anul trecut, la o mică diferenţă faţă de români.

Numărul turiştilor români a fost la acelaşi nivel ca în 2019, an considerat reper pentru turism. Mulţi români care aleg să îşi facă vacanţele în ţara vecină merg pe litoralul bulgăresc, atraşi de multitudinea de hoteluri ce au în comun opţiunea de all-inclusive, raportul calitate-preţ fiind foarte atractiv. Pe perioada verii, staţiunile preferate ale turiştilor români sunt Albena şi Nisipurile de Aur.

Totuşi, turiştii români nu merg doar pe perioada verii în Bulgaria, ci aleg ţara vecină şi pentru sezonul de schi, dar şi pentru city break-uri în oraşele istorice ale Bulgariei. Pentru cei din sudul ţării, Veliko-Tarnovo este una dintre cele mai populare destinaţii pentru un city break. Boroveţ este una dintre cele mai dezvoltate staţiuni de schi din Bulgaria, dar la fel de cunoscute sunt şi Pamporovo şi Bansko.

Grecia a primit anul trecut peste 1,3 milioane de turişti români, potrivit datelor Băncii Naţionale a Greciei disponibile doar pentru primele trimestre ale anului trecut. Mulţi dintre români aleg destinaţiile din nordul Greciei, precum Thassos, Halkidiki, Paralia Katerini, Kavala, Samothraki, unde se poate ajunge uşor cu maşina, fiind un mijloc de transport preferat de românii care merg în vacanţele în Grecia. Cu toate acestea, insulele Lefkada, Skiathos, Zakynthos, Creta, Rodos, Santorini, Mykonos au început să devină tot mai populare în rândul românilor.

Dintre cele trei ţări, în Turcia au ajuns cei mai puţini români. Aproape un milion de turişti români au ales destinaţiile din Turcia pentru vacanţe în 2023, potrivit datelor Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia. Cele mai căutate destinaţii din Turcia au fost Antalya, Istanbul şi Mugla, în special în staţiunile Bodrum, Marmaris şi Fethiye.

Antalya a primit peste 350.000 de români, în timp ce Istanbulul a fost vizitat de 177.000 de turişti români. Zona Mugla a primit circa 22.000 de români.

Antalya este printre cele mai vândute destinaţii de către agenţiile de turism din România. În perioada sezonului estival, agenţiile introduc zboruri charter către Antalya de pe aproape toate aeroporturile din ţară. Destinaţia este cunoscută pentru resorturile care oferă pachete all-inclusive la preţuri accesibile. Istanbulul este popular în rândul celor care aleg vacanşele de tip city break.

În ultimii ani, agenţiile de turism au mizat tot mai mult şi pe circuite prin Cappadocia sau Pamukkale.

Apetitul pentru călătorii al românilor este tot mai mare, depăşind chiar nivelul din 2019, considerat anul reper pentru turism. În 2023, turiştii români au cheltuit 8,5 miliarde euro pe vacanţele în afara ţării şi au doborât recordul din 2022, când au lăsat peste 7 miliarde euro.

Românii au luat cu asalt destinaţiile din Bulgaria, Grecia şi Turcia, însă nu se poate spune acelaşi lucru despre turiştii veniţi din aceste ţări în destinaţiile locale. Doar 200.000 de turişti au ajuns din Bulgaria, Grecia şi Turcia în unităţile de cazare locale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, adică de peste 20 de ori mai puţin decât turiştii români care au ajuns în cele trei ţări.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.