Una dintre cele mai mari ţări europene rămâne fără case pentru locuitorii săi

Postat la 02 martie 2024 948 afişări

Una dintre cele mai mari ţări europene rămâne fără case pentru locuitorii săi

Marea Britanie se confruntă cu o penurie de locuinţe, iar aceasta riscă să se agraveze şi mai mult în următorii ani. Analiştii sunt de părere că naţiunea s-ar putea lovi de o criză care să aducă deficitul de locuinţe la 100.000 de la an la an, după ce guvernele locale au rămas fără bani cu care să ridice case, scrie Bloomberg.

Singurii câştigători din criza locuinţelor au ieşit politicienii. În urmă cu mai bine de patru ani, Partidul Conservator aflat la guvernare s-a angajat să construiască 300.000 de locuinţe noi pe an, un obiectiv pe care nu a reuşit să-l atingă în niciun an. Partidul Laburist, care conduce în sondaje, a egalat efectiv acest obiectiv, promiţând în octombrie să construiască 1,5 milioane de locuinţe în cinci ani, în cazul în care va ajunge la putere.

Promisiunile de campanie ale celor de la putere sună frumos, dar chiar şi dacă s-ar transforma în realitate, tot nu ar fi suficient. Ţara va trebui să facă un efort serios pentru a face faţă crizei, care presupune ridicarea a cel puţin 400.000 de locuinţe pe an, pentru a face faţă creşterii populaţiei – mai ales pe fondul imigraţiei – dar şi pentru a acoperi golul lăsat de cele 300.000 promise anterior de conservatori şi laburişti.

Problema este că numărul de locuinţe noi care se construiesc anual nu este nici măcar aproape de obiectivele stabilite. Ţara construieşte a construit în medie 200.000 de locuinţe pe an între 2018 şi 2022, mult sub ţintele pe care trebuie să le atingă. Mai mult, şantierele sunt blocate după un deceniu de reduceri bugetare care au lăsat sistemul fără resusele necesare pentru a ridica suficiente case în timp util.

Aproximativ 1.500 de noi proiecte rezidenţiale private au intrat în construcţie în Marea Britanie anul trecut, cel mai scăzut nivel din cel puţin un deceniu şi cu aproximativ 50% mai mic decât cel al aprobărilor din 2018, potrivit datelor compilate exclusiv pentru Bloomberg de către cercetătorul Glenigan Ltd.

Victoria în ringul politicii va reveni probabil partidului care va reuşi să se conecteze cu locuitorii, dintre care aproape 35% au închiriat în loc să deţină propria locuinţă la recensământul din 2021.

Deficitul de locuinţe calculatse bazează pe estimările guvernamentale privind o creştere mai mare a populaţiei, care va proveni aproape în totalitate din imigraţie. Oficiul Naţional de Statistică estimează că numărul de locuitori din Marea Britanie va ajunge la 70 de milioane până la jumătatea anului 2026, ceea ce, potrivit miniştrilor, va pune presiune asupra serviciilor publice, de la şcoli la spitale şi locuinţe.

Problema lipsei de locuinţe necesită finanţare serioasă, capitol la care autorităţile nu excelează. Finanţarea medie anuală a departamentelor de planificare ale administraţiilor locale a scăzut cu 44% din 2010, în timp ce numărul mediu de angajaţi din aceste departamente s-a redus la mai mult de jumătate în aceeaşi perioadă.

„Solicitarea unei autorizaţii de construire înseamnă astăzi buzunare adânci şi mult timp de aşteptare. Ca urmare, avem un deficit masiv în ceea ce priveşte numărul de locuinţe noi de toate tipurile care sunt construite, inclusiv cele la preţuri accesibile”, a declarat Ritchie Clapson, cofondator al dezvoltatorului imobiliar PropertyCEO.

Potrivit datelor guvernamentale, în Anglia au fost construite în medie 58.209 locuinţe la preţuri accesibile pe an în ultimii cinci ani. Federaţia Naţională a Locuinţelor spune că sunt necesare aproximativ 145.000 de locuinţe noi la preţuri accesibile anual pentru a ţine cont de creşterea populaţiei, ceea ce sugerează că ţara nu reuşeşte să construiască nici măcar jumătate din cantitatea necesară.

„Avem nevoie de o strategie prin care să putem construi locuinţe accesibile cu ajutorul guvernului, dar nu există absolut nicio formă de finanţare”, a declarat Valerie Anslow, primarul oraşului Wellingborough.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oameni,
santiere,
locuinte,
criza,
marea britanie,
case

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.