Una dintre cele mai mari companii din România tocmai a anunţat că intră în INSOLVENŢĂ. Vezi cine este cel mai mare acţionar al firmei

Autor: Roxana Rosu Postat la 18 ianuarie 2024 64 afişări

Una dintre cele mai mari companii din România tocmai a anunţat că intră în INSOLVENŢĂ. Vezi cine este cel mai mare acţionar al firmei

Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare în insolventă a Romaero Băneasa, companie la care statul român este actionar majoritar. Administrator judiciar este Expert Insolventă SPRL 

Tribunalul Bucuresti a admis în şedinta din 17 ianuarie cererea de intrare în insolventă a Romaero Băneasa, companie la care statul român este actionar majoritar, administrator judiciar fiind desemnată firma Expert Insolventă SPRL Bucureşti.

Prin hotararea pronuntata  in data de 17.01.2024, in cauza nr.39261/3/2023,  Completul reunit in Camera de Consiliu C.9 de la Sectia a VII-a Civila din cadrul Tribunalului Bucuresti a admis cererea ROMAERO S.A. de deschidere a procedurii de insolventa in forma generala,  la solicitarea debitoarei, prin reorganizare judiciara conform dispozitiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa si cu mentinerea dreptului de administrare”, se arată în anuntul publicat de Romaero la BVB.

În urma acestei decizii, societatea va fi restructurată în baza unui Plan de reorganizare.

Decizia Tribunalului poate fi atacată cu apel în termen de 7 zile.

Expert Insolventă SPRL are în administrare şi alte companii de stat aflate în insolventă sau procedură de faliment, precum Compania Natională a Huilei, Compania Natională a Uraniului, Compania Municipală Consolidări SA BUcureşti

Administratorul judiciar desemnat are în portofoliu peste 700 de societăţi în procedura de observaţie, reorganizare, lichidare judiciară sau voluntară, din care, la septembrie 2023, mai mult de 500 de proceduri sunt închise.

Romaero,  specializată în servicii de întreţinere şi reparaţii pentru aeronave de transport civile şi militare, precum şi în producţia industrială de aerostructuri şi componente, şi-a cerut insolvenţa în decembrie 2023,  la Tribunalul Bucureşti, după mai multe încercări eşuate de a atrage fonduri de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii ani, afacerile Romaero au fost în picaj, de la 89 mil. lei în 2019 la 79 mil. lei în 2020, 52 mil. lei în 2021 şi 69 mil. lei în 2022. În fiecare din ultimii patru ani, a raportat pierderi de peste 50 mil. lei. Llistată pe piaţa AeRO a BVB, firma a înregistrat o pierdere netă de 42,6 mil. lei în S1/2023, la afaceri de 24 mil. lei.

Pe 30 iunie 2023, Romaero avea datorii totale de 733 mil. lei, din care 140 mil. lei da­torii curente şi 593 mil. lei datorii pe termen lung. 

Romaero Bănesa deţine însă 34 de hectare de teren în nordul Capitalei, o adevărată co­moară imobiliară.

Acţionarul majoritar este Ministerul Economiei, cu 56,71%,  iar SIF Muntenia are 23,24% şi Fondul Proprietatea 18,87%. Restul acţiunilor sunt deţinute de persoane fizice şi juridice.

Romaero are o capitalizare de 111 milioane lei la BVB, actiunile companiei având o scădere de 39% în ultimul an.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
insolventa,
tribunal

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.