Un tratament ar putea salva anual vieţile a jumătate de milion de copii, dar nu este prescris

Postat la 09 februarie 2024 48 afişări

Un tratament ar putea salva anual vieţile a jumătate de milion de copii, dar nu este prescris

Bolile diareice, care în ţările cu venituri ridicate nu reprezintă mai mult decât un inconvenient, sunt în schimb a doua cauză de deces la nivel mondial la copiii sub cinci ani.

Un tratament ieftin, sigur şi uşor de administrat ar putea preveni moartea a jumătate de milion de copii în fiecare an - dacă ar fi prescris. Nu se întâmplă acest lucru, deoarece soluţiile de rehidratare orală, indispensabile pentru a contracara pierderea de lichide la copiii mici care suferă de diaree, sunt adesea ignorate în favoarea antibioticelor mai scumpe, supraevaluate şi adesea inutile.

Un studiu publicat în revista Science face lumină asupra acestei probleme şi asupra unor posibile soluţii.

Bolile diareice, care în ţările cu venituri ridicate nu reprezintă mai mult decât un inconvenient, sunt în schimb a doua cauză de deces la nivel mondial la copiii sub cinci ani. Alături de pneumonie, ele sunt responsabile de 40% din decesele copiilor.

În ţările cu venituri mici şi medii, aceste infecţii virale sunt legate de condiţiile de igienă precare, de lipsa apei potabile şi a unor instalaţii sanitare adecvate, precum şi de alimentele contaminate.

Pentru a trata copiii infectaţi, este esenţial să le rehidratăm organismul: deshidratarea este una dintre problemele majore, mai ales în organismul delicat al copiilor.

Soluţiile de rehidratare orală (SRO) sunt preparate pe bază de zahăr (glucoză) şi săruri minerale (sodiu, potasiu, clor şi citraţi) care se dizolvă în apă şi care sunt recomandate de zeci de ani de către OMS pentru a combate deshidratarea cauzată de gastroenterita acută la copii. Ele costă câţiva bănuţi şi, cu toate acestea, în ţările în curs de dezvoltare, nu sunt adesea recomandate de medici, în ciuda eficienţei lor recunoscute. În schimb, aceştia aleg să prescrie antibiotice, care nu sunt, însă, recomandate în cazul unei infecţii virale cu rezolvare rapidă.

Potrivit noului studiu, remedierea acestei probleme ar putea salva 500.000 de vieţi de copii cu vârsta sub 5 ani în fiecare an.

Cercetarea condusă de Neeraj Sood, expert medical în boli infecţioase şi sănătate publică la University of Southern California, se referă la India, unde sunt concentrate cele mai multe cazuri de boli diareice pediatrice. Sood a identificat aproximativ 2.000 de medici din 253 de oraşe cu medii socio-economice diferite din cele două state indiene Karnataka şi Bihar şi a trimis la cabinetele acestora actori deghizaţi în pacienţi "standard" - taţi care merg la medic pentru a-şi trata fiul de doi ani care suferă de diaree virală. Actorii au fost instruiţi să se comporte în trei moduri diferite: cerând medicului sfaturi generale privind tratamentul care trebuie urmat, exprimând o preferinţă pentru soluţia de rehidratare sau exprimând o preferinţă pentru antibiotice.

Experimentul a arătat că principalul obstacol în calea prescrierii sărurilor minerale este credinţa falsă a medicilor că acest tratament este nedorit de pacient (pentru că are un gust neplăcut sau pentru că nu este un medicament "adevărat", spre deosebire de antibiotice). Această percepţie pare să stea la baza a 42% din cazurile de neprescriere.

Echipa a constatat că, atunci când pacienţii şi-au exprimat preferinţa pentru soluţiile de rehidratare orală, prescrierea tratamentului a crescut cu 27%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copii,
refuz,
tratament,
prescriere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.