Un nou lanţ de magazine intră în forţă pe piaţa din România şi atacă segmentul de discount. Acesta vrea să deschidă 11 magazine până la sfârşitul anului

Autor: Cristina Roşca Postat la 12 octombrie 2023 26972 afişări

Un nou lanţ de magazine intră în forţă pe piaţa din România şi atacă segmentul de discount. Acesta vrea să deschidă 11 magazine până la sfârşitul anului

Retailerul ucrainean de tip discount Aurora Multimarket a intrat pe piaţa locală cu un magazin la Suceava şi vrea să continue expansiunea rapid, pentru ca la final de 2023 reţeaua autohtonă să numere 11 unităţi. România este prima piaţă străină pentru lanţul de magazine.

Compania e activă pe segmentul de discount, vânzând mai ales produse non-food, dar şi unele alimente. În 2021, reţeaua a atras în acţionariat fondul de investiţii Horizon Capital din Ucraina. Lansat în 2011, lanţul Aurora are circa 1.000 de magazine. Pe piaţa din România, principalii competitori sunt Pepco, Kik, Sinsay şi Takko, dar lupta se va duce şi cu lanţurile din comerţul alimentar.

Retailerul ucrainean de tip discount Aurora Multimarket a intrat pe piaţa locală cu un magazin la Suceava şi vrea să continue expansiunea rapid, pentru ca la final de 2023 reţeaua autohtonă să numere 11 unităţi. România este prima piaţă străină pentru lanţul de magazine.

„Suntem încântaţi că am început să operăm în România. (...) Vindem bunuri la cel mai mic preţ (...). Clienţii noştri frecvenţi ştiu că în magazinele Aurora pot găsi oferte şi promoţii constante. România e o ţară vecină (cu Ucraina – n.red.). Locuitorii ţării au mentalităţi şi interese similare (cu ucrainenii – n. red.), astfel că suntem încrezători (...)“, spune Taras Panasenko, cofondator şi CEO al reţelei. Businessul a fost înfiinţat în 2011 de trei antreprenori, pentru ca în 2021 să atragă în acţionariat şi fondul de investiţii Horizon Capital, tot din Ucraina.

Conform lui Taras Panasenko, a fost nevoie de un an de muncă pentru ca reţeaua Aurora Multimarket să intre pe piaţa românească. Oficialii lanţului de magazine spun că pătrunderea pe piaţa locală reprezintă un pas important către integrarea Ucrainei în Europa şi către popularizarea brandului Aurora la nivel internaţional.

Retailerul intră pe piaţa locală atacând segmentul de discount, un segment care a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani şi care se dovedeşte a fi câştigător într-o perioadă în care românii sunt tot mai atenţi la cum îşi cheltuie banii dat fiind că inflaţia record le mănâncă din puterea de cumpă­rare. De altfel, pe magazinul din Suceava al Aurora Multimarket apare mesajul pro­duse cu preţuri începând „de la 1 leu“.

Reţele de tipul acesta, care vând pro­duse începând de la 1 euro sau 1 dolar, sunt deja prezente pe pieţe din Occident, aces­tea având în ofertă bunuri de larg consum alimentare şi mai ales nealimentare.

Aurora e un lanţ activ doar pe piaţa din Ucraina – şi mai nou şi România -, dar are acelaşi model. Pe piaţa-mamă, reţeaua are circa 1.000 de magazine (date eferente verii lui 2023), scrie pe site-ul ejobs, unde apar primele locuri de muncă disponibile la Suceava.

„Aurora a crescut rapid, extinzându-şi reţeaua de peste 10 ori în şase ani. Focusul e pe segmentul de discount“, potrivit site-ului Horizon Capital, fondul de investiţii care a intrat în acţionariatul reţelei acum doi ani şi care administrează active de 1,5 mld. dolari.

Conform aceleiaşi surse, fondul va susţine dezvoltarea retailerului atât în Ucraina, cât şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit raportului Colliers ExCEEDING Borders Retail Report din 2021, citat de un anunţ de angajare pentru Suceava, postat de companie pe Linkedin, Aurora Multimarket este unul dintre cei mai extinşi trei discounteri cu focus pe produse nealimentare din punct de vedere al numărului de magazine din Europa Centrală şi de Est. Pepco (Polonia) şi Kik (Germania) erau la momentul publicării raportului (acum aproape doi ani) liderii regiunii. Între timp, Aurora s-a mai extins, însă Pepco e în continuare lider deţaşat.

În acelaşi raport, publicat acum aproape doi ani, apare informaţia conform căreia pe segmentul de piaţă pe care intră Aurora, lupta în România se dă şi între Pepco, Kik şi Takko. De fapt, pe aceeaşi piaţă se luptă şi Sinsay, un brand al polonezilor de la LPP care are 100 de magazine. ZF a scris recent că modelul de discount se conturează a fi câştigător şi în moda românească după ce a cucerit comerţul cu alimente.

Într-o perioadă de inflaţie record, acest model este cu atât mai câştigat cu cât banii pentru modă ori pentru cosmetice au devenit tot mai puţini deoarece alimentele, produsele pentru casă şi utilităţile mănâncă cea mai bună parte din veniturile românilor de rând.

Pe site-ul Aurora apare informaţia conform căreia portofoliul magazinelor cuprinde produse variate, de la haine la decoraţiuni şi de la detergenţi şi produse de curăţenie la electronice (căşti). Totuşi, în ofertă există şi unele alimente, precum batoane de ciocolată sau cafea, alături de hrană pentru animale şi scutece pentru copii. Astfel, această reţea se va lupta şi cu retailerii din comerţul alimentar.

Magazinele Aurora sunt alimentate de 2-3 ori pe săptămână, scrie pe site-ul propriu. Conform Horizon Capital, 65% din vânzări reprezintă produse de la furnizori din Ucraina, fapt ce ajută la revitalizarea micilor producători, oferindu-le acestora şi rampă de lansare la export.

Al doilea retailer ucrainean care pariază pe România

Aurora este al doilea retailer din Ucraina care intră în 2023 în România. ZF a scris recent că retailerul de echipamente sportive Gorgany din Ucraina a deschis un prim magazin local, acesta fiind amplasat în Piaţa Unirii, în spaţiul lăsat liber chiar de concurenţii direcţi de la Intersport. Decizia retailerului de a intra pe piaţa locală vine la circa un an de la începutul războiului de acasă, din Ucraina. Totodată, ea are loc într-o perioadă de efervescenţă a retailului de sport din România. Compania Gorgany a fost fondată în 2005 în Ucraina de doi antreprenori şi are astăzi 12 magazine pe piaţa-mamă, conform site-ului propriu. Magazinul din Piaţa Unirii este primul din România, potrivit datelor existente. Mai mult, piaţa locală e prima piaţă străină pentru retailer.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.