Udrea, dusă din Penitenciarul Târgşor la ICCJ. Avocat: E îngrijorată din cauza scrisorii de ameninţare

Autor: Departamentul Social Postat la 05 mai 2015 652 afişări

Elena Udrea a fost dusă, marţi, de la Penitenciarul Târgşor la instanţa supremă, care va judeca o contestaţie a acesteia la decizia de prelungire a arestului preventiv, avocatul fostului ministru spunând că aceasta este îngrijorată din cauza scrisorii de ameninţare primite în penitenciar.

Marţi dimineaţă, Elena Udrea a fost dusă de la penitenciarul de femei de la Târgşor, din judeţul Prahova, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru a da declaraţii în faţa magistraţilor care judecă o contestaţie a acesteia la decizia de prelungire a arestului preventiv. Elena Udrea nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul ICCJ.

Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, a confirmat că aceasta a primit o scrisoare de ameninţare, prin care era anunţată că un deţinut ar fi fost plătit să o înţepe cu un ac infectat cu virusul HIV.

Avocatul a spus că Elena Udrea ”avea o îngrijorare generată de acestă scrisoare”.

Întrebat care este starea de spirit a Elenei Udrea astăzi, în comparaţie cu alte dăţi, în condiţiile în care când a fost adusă la instanţă nu a zâmbit şi era supărată, Striblea a spus că supărarea este generată ”de situaţia scrisorii de ameninţare” pe care fostul ministru a primit-o la Penitenciarul Târgşor.

”Poate că această supărare de fapt este îngrijorarea generată de situaţia scrisorii şi sigur că un om care se află într-un mediu pe care nu-l controlează, într-un mediu în care nu are protecţia pe care şi-o doreşte, are această temere şi s-ar putea ca starea ei de spirit să fie fundamental afectată de această chestiune”, a declarat avocatul, precizând că la Penitenciarul Târgşor a fost declanşată o anchetă în cazul scrisorii de ameninţare primită de Elena Udrea.

De asemenea, întrebat despre o afirmaţie a Elenei Udrea potrivit căreia nu va mai ieşi din închisoare, el a spus că aceasta se referă la faptul că în toate încheierile pe care le-a avut până acum se vorbeşte despre existenţa unui pericol pentru ordinea publică pe care l-ar genera lăsarea sa în libertate.

”Se referă la faptul că în toate încheierile pe care le-am avut până acum se vorbeşte despre existenţa unui pericol pentru ordinea publică pe care l-ar genera lăsarea sa în libertate, dar din păcate pentru noi şi pentru dânsa acest pericol nu este niciodată indicat. Nu este indicată proba din care reiese acest lucru. Ea reclama şi în faţa instanţei faptul că dacă apreciezi că lăsarea în libertate a cuiva este pericol pentru ordinea publică eminamente din încadrarea faptelor, înseamnă nu mai ieşi niciodată din arest, fiindcă aceleaşi încadrări le ai de la începutul procesului până la sfârşit”, a mai spus Striblea.

El a adăugat că instanţa supremă a respins solicitarea Alinei Bica formulată la termenul de luni, de audiere a Elenei Udrea în dosarul ANRP.

Joi, 30 aprilie, Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul "Gala Bute", a fost transferată la penitenciarul pentru femei de la Târgşor (Prahova), aceeaşi unitate de detenţie în care au fost încarcerată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Udrea urmând să stea 21 de zile în carantină, în secţia specială.

Unul din avocaţii Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, declara, joi, pentru MEDIAFAX că aceasta a fost luată prin surprindere de mutarea sa la Târgşor, unde până marţi, când îi va putea fi alimentat cardul de penitenciar, nu îşi va putea cumpăra nimic de la magazinul închisorii.

Potrivit lui Chiciu, Udrea a fost luată practic peste noapte doar cu lucrurile pe care le avea la ea în acel moment şi transferată la Târgşor deşi prezenţa ei era mult mai necesară în arestul Poliţiei Capitalei, dat fiind faptul că marţi are termen la instanţă şi că cel mai probabil va fi adusă şi la DNA pentru noi audieri.

Avocatul a atras atenţia că "până marţi Elena Udrea nu are bani şi posibilitatea să-şi achiziţioneze nimic, precum apă, produse igienice, pentru că nu se pot alimenta cardurile de penitenciar, având în vedere faptul că nu se lucrează în zilele de sărbătoare". Avocatul a menţionat că, totuşi, apropiaţii îi pot aduce Elenei Udrea produse precum apă, dar nu şi produse de igienă sau sanitare precum deodorant, pastă de dinţi, săpun, şampon sau altele de acest gen. Chiciu a precizat că astfel de produse pot fi achiziţionate doar de la magazinul penitenciarului şi doar cu bani de pe cardul pe care Udrea îl primeşte la momentul înmatriculării în unitate.

De asemenea, joi seară echipa de comunicare a Elenei Udrea a postat un mesaj pe Facebook intitulat "Nu mai bine o bateţi cu pietre în piaţa publică?", în care arată că "mutarea la penitenciarul pentru femei de la Târgşor reprezintă o încercare de umilire şi distrugere a omului Elena Udrea, o încercare de suprimare emoţională şi intelectuală".

Ruxandra Dragomir, care în 1 mai a vizitat-o pe Elena Udrea la Penitenciarul Târgşor, spunea că pentru prima dată de când merge la aceasta în arest a simţit că într-adevăr îi este greu, precizând că au putut vorbi doar din spatele unui panou de sticlă, printr-un telefon, şi că a fost degradant şi dezumanizant.

Elena Udrea se afla în stare de arest preventiv din 25 februarie în dosarul "Gala Bute", iar în 21 aprilie a fost trimisă în judecată. Ea a fost transferată la penitenciar după ce DNA a notificat Arestul Central al Poliţiei Capitalei că a încheiat actele procedurale în cazul său.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată şi fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Fostul ministru Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului "Gala Bute" de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut şi primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările faţă de Elena Udrea pentru infracţiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute".

Săptămâna trecută, Alina Bica, fostul şef al DIICOT, a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor şi plasată în arest la domiciliu. La ieşirea din penitenciar, Alina Bica a lăudat condiţiile din unitatea de detenţie.

”Vreau să vă spun că eu am rămas plăcut surprinsă de ceea ce am găsit aici din perspectiva modului de organizare al penitenciarului, regulile care sunt înăuntru, profesionalismul oamenilor de aici… Acuma nu doresc nimănui să vină să vadă că ceea ce spun eu e adevărat”, spunea Bica.

Întrebată dacă sunt condiţii mai bune la Târgşor decât cele din arestul Poliţiei Capitalei, Bica a răspuns: ”Cu certitudine da. Dacă ştiam, veneam de la început”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UDREA,
ICCJ,
/actualitate/udrea-dusa-din-penitenciarul-targsor-la-iccj-avocat-e-ingrijorata-din-cauza-scrisorii-de-amenintare-14209897
14209897
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.