Ucraina va deveni al 57-lea caz de hiperinflaţie înregistrat în istorie

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 26 februarie 2015 233 afişări

De la începutul acestui an, moneda naţională a Ucrainei, hrivna, a pierdut peste 50% din valoare în faţa dolarului. Ca termen de comparaţie, rubla rusească a pierdut doar 8% din valoare în faţa monedei americane.

Ucraina va deveni al 57-lea caz de hiperinflaţie înregistrat în istorie

Urmarea acestei deprecieri accelerate a fost creşterea necontrolată a inflaţiei, raportarea din ianuarie a băncii naţionale arătând urcarea cu 28,5% faţă de anul trecut.

Cifrele oficiale încearcă însă să prezinte o situaţie mult mai bună decât cea reală: în acest moment, rata anuală a inflaţiei din Ucraina se află la 272%, cea mai mare din lume şi mult peste cea a Venezuelei, ajunsă la 127%.

 Prin calculele matematice, cei de la Business Insider au ajuns la concluzia că rata lunară a inflaţiei se va menţine în jurul valorii de 64%. Aceasta este suficient de mare pentru a transforma Ucraina în cel de-al 57-lea episod de hiperinflaţie înregistrat în istorie (pragul de hiperinflaţie este considerat la 50%).

Iată şi alte exemple de state care au înregistrat hiperinflaţie, în graficul de mai jos:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ucraina-va-deveni-al-57-lea-caz-de-hiperinflatie-inregistrat-in-istorie-13896425
13896425
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.