Thomas Jordan, cel mai longeviv şef al băncii centrale elveţiene, va demisiona în septembrie

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 01 martie 2024 8 afişări

Thomas Jordan, cel mai longeviv şef al băncii centrale elveţiene, va demisiona în septembrie

Thomas Jordan, preşedintele de lungă durată al Băncii Naţionale a Elveţiei, şi-a anunţat vineri demisia, potrivit Financial Times.

Jordan, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale importante, va demisiona în septembrie, a anunţat BNS. Mandatul său urma să se încheie în 2027.

„Thomas Jordan a avut o influenţă definitorie asupra BNS şi a politicii sale monetare timp de peste un sfert de secol", a declarat Barbara Janom Steiner, preşedintele consiliului de supraveghere al băncii. „Regret profund decizia sa".

Economistul în vârstă de 61 de ani s-a alăturat SNB după o carieră academică în 1997 şi a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul băncii centrale înainte de a fi numit preşedinte în 2012.

La doar trei ani de la preluarea mandatului său, SNB a declanşat o criză economică majoră în Elveţia. La 15 ianuarie 2015, banca a anunţat că renunţă la politica sa de menţinere a francului ancorat la euro, ceea ce a declanşat o creştere cu 30% a valorii monedei elveţiene.

Restul mandatului lui Jordan a fost petrecut luptând pentru a menţine valoarea francului la un nivel scăzut - o provocare uriaşă din cauza rolului Elveţiei ca paradis financiar într-o epocă de crize politice şi financiare internaţionale succesive, precum şi a politicii monetare relaxate în SUA şi în zona euro.

Pentru a face acest lucru, Jordan a prezidat o perioadă fără precedent de politică monetară neortodoxă. BNS a plasat rata de bază a dobânzii în teritoriu negativ în 2015 şi a menţinut-o la acelaşi nivel timp de aproape opt ani.

Jordan şi echipa sa au intervenit în mod repetat pe pieţele valutare, cumpărând acţiuni, obligaţiuni şi aur în afara Elveţiei în încercarea de a compensa presiunea ascendentă asupra francului.

Aceste achiziţii au coincis cu creşterea bruscă a valorii activelor. În 2017, BNS a obţinut profituri de 54 miliarde de franci elveţieni (61 miliarde de dolari) din portofoliul său de investiţii străine. 

BNS a declarat că va anunţa un succesor al lui Jordan în timp util.

„După ce am făcut faţă diferitelor provocări din ultimii ani, acum este momentul potrivit pentru mine să mă retrag", a declarat Jordan. „Mulţumirile mele se îndreaptă, de asemenea, către consiliul federal, parlament şi public pentru marea lor încredere în BNS şi pentru că i-au protejat mandatul şi independenţa."

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.