Teodorovici: Există o întrerupere temporară pe POS DRU. Se face reverificarea proiectelor

Autor: Catalina Mihai Postat la 10 martie 2015 144 afişări

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că există o întrerupere temporară a rambursărilor pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), ca urmare a faptului că fiind ultimul an de decontare sunt reverificate proiectele, iar reluarea plăţilor s-ar putea face în mai după ce un audit al CE va veni în aprilie la Bucureşti.

Întrebat de ce ultima cerere de rambursare pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), în valoare de 500 milioane de euro, se află în întrerupere temporară, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, la RFI, că este vorba de o situaţie pe care a anunţat-o de ceva timp. "Am spus că în 2015 este posibil să apară astfel de situaţii nu doar pe POS DRU ci şi pe alte programe operaţionale. Fiind un an de final (pentru exerciţiul financiar 2007-2013) lucrurile încep să fie reverificate şi poţi să constaţi anumite situaţii nu tocmai corecte. Şi asta înseamnă că va trebui să reverifici absolut tot şi să trimiţi Comisia Europeană situaţia la zi".

Ministrul MFE a explicat că a existat o înţelegere cu CE privind verificarea proiectelor în paralel cu trimiterea cererilor de rambursare la Bruxelles.

"Noi am trimis anul trecut o valoare foarte mare la Comisia Europeană pentru a fi decontată pe POS DRU şi înţelegerea cu cei de la CE a fost următoarea: trimiteţi la Comisie tot ce aţi cheltuit deja în România pentru a nu pierde niciun fel de bani, niciun euro din suma alocată, iar în paralel voi faceţi verificările acelor proiecte. În momentul în care ajungeţi la o concluzie ne comunicaţi, vedem exact dacă aplicăm vreo corecţie financiară sau nu, ne spuneţi care este situaţia finală. Asta noi facem astăzi, la final de martie verificăm toate acele proiecte pentru care noi am cerut la CE decontarea cheltuielilor. Comisia Europeană, normal că a declanşat o astfel de procedură de întrerupere temporară pentru că are un termen de 60 de zile ca procedură din momentul în care primeşte o cerere de la rambursare din partea unui stat membru să facă plata sau în cazul în care nu poate să întrerupă acel timp. Opreşte practic timpul pentru decontarea acelor cheltuieli", a susţinut Eugen Teodorovici.

El a spus că, după ce autorităţile române vor face la sfârşitul acestei luni toate verificările, "în aprilie cei de la audit vor veni şi vor confirma, sperăm noi, modul în care s-au făcut verificările, iar CE, începând cu luna mai, va putea să ne trimită suma pe care o are încă de trimis, undeva la jumătate de milliard de euro, iar noi să putem trimite către Comisie din nou cereri de rambursare".

Întrebat dacă această întârziere de câteva luni nu deranjează, Teodorovici a dat asigurări că "niciun beneficiar nu va suferi sau nu va avea niciun fel de sincopă în tot ceea ce înseamnă plăţile la zi".

"Asta e o relaţie între noi şi Comisia Europeană. Dar între noi şi beneficiar lucrurile nu se schimbă absolut deloc, deci automat toţi vor avea plăţile asigurate la timp", a subliniat Teodorovici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EUGEN TEODOROVICI,
POS DRU,
ÎNTRERUPERE
/actualitate/teodorovici-exista-o-intrerupere-temporara-pe-pos-dru-se-face-reverificarea-proiectelor-13962790
13962790
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.