Tensiuni în creştere cu Rusia: Nave militare NATO fac ample exerciţii antisubmarin în Marea Nordului

Autor: Mihai Draghici Postat la 04 mai 2015 162 afişări

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat luni, în Marea Nordului, unul dintre cele mai ample exerciţii antisubmarine, invitând, în premieră, Suedia, pe fondul tensiunilor în creştere cu Rusia.

Douăsprezece nave militare, din 11 ţări, participă la exerciţiul "Dynamic Mongoose", care va consta în manevre de apărare antisubmarin într-una dintre cele mai ostile mări - unde sunt canioane acvatice şi curenţi puternici.

Tensiunile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia s-au accentuat pe fondul crizei din Ucraina, iar ţările baltice se tem că vor deveni ţintele Moscovei.

Finlanda a depistat un submarin neidentificat în largul coastelor sale săptămâna trecută, în timp ce Letonia detectase luna trecută un submersibil rus în apropierea apelor sale teritoriale.

"Rusia are dreptul să utilizeze mările aşa cum îl avem şi noi", a declarat amiralul american Brad Williamson, comandantul exerciţiului NATO. "Însă incidentele la care am asistat recent nu sunt în conformitate cu reglementările internaţionale şi au stârnit preocupări. Exerciţiul actual nu este o ripostă, dar are o anumită relevanţă", a spus Williamson, aflat la bordul navei militare USS Vicksburg, care coordonează manevrele militare.

Ţările nord-europene au criticat dur Rusia luna trecută, catalogând-o drept o mare ameninţare la adresa securităţii regionale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NATO,
MAREA NORDULUI,
EXERCIŢIU
/actualitate/tensiuni-in-crestere-cu-rusia-nave-militare-nato-fac-ample-exercitii-antisubmarin-in-marea-nordului-14206910
14206910
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.