Ţara distrusă de furtuna cripto: Ruina economică bate la uşă pentru El Salvador, după ce a pierdut pariul pe Bitcoin. Prognozele economice prevestesc un dezastru în timp ce marii creditori fug de la masa negocierilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 iunie 2022 48 afişări

Ţara distrusă de furtuna cripto: Ruina economică bate la uşă pentru El Salvador, după ce a pierdut  pariul pe Bitcoin. Prognozele economice prevestesc un dezastru în timp ce marii creditori fug de la masa negocierilor

Preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, a pariat peste 400 de milioane pe salvarea economiei ţării prin investiţii în Bitcoin. Acum după ce uraganul din lumea criptomonedelor a trecut şi a şters miliarde de dolari de pe piaţă, ţara este pusă faţă în faţă cu dezastrul economic, scrie CNBC

Scăderile masive înregistrate de marile criptomonede din întreaga lume au dat peste cap mica ţară din America Centrală, care are acum nevoie disperată de bani pentru a plăti peste un miliard de dolari, parte a datoriei externe.

Creşterea economică din El Salvador s-a prăbuşit puternic după haosul din piaţa cripto, deficitele sale rămân ridicate, iar datoria externă ca pondere în PIB-ul ţării cântăreşte 87%, ceea ce îi face pe specialişti să creadă că ţara nu-şi va putea plăti investitorii.

La toate aceste probleme se adaugă şi reluarea luptei dintre autorităţi şi grupările de stradă, conturând tabloul unei naţiuni aflate în pragul colapsului.

„La o primă privire tot acest experiment cu Bitcoin nu a funcţionat” a declarat Boaz Sobrado, un analist din Londra.

Adoptarea Bitcoinului a tăiat El Salvador de pe lista marilor organisme de finanţare internaţionale, acestea nefiind dispuse să pompeze bani într-o ţară care cheltuieşte milioane de dolari pe un activ predispus la volatiliate extremă.

Unele dintre cele mai importante agenţii de rating, printre care şi Fitch au revizuit negativ scorul de credit al ţării, invocând incertitudinea viitorului financiar al ţării, generată de adoptarea Bitcoin. Cu alte cuvinte, ţara se află într-o situaţie foarte gravă în care are nevoie de bani urgent însă liniile de finanţare nu cooperează.

„Politica economică a ţării se bazează pe fantezie şi magie. Deciziile lor au îndepărtat FMI şi i-au făcut pe creditori să nu mai împrumute bani decât la dobânzi imense. Ţara intră încet dar sigur în incapacitate de plată”, a spus economistul Frank Muci din cadrul London School of Economics.

Prognozele Băncii Mondiale pentru economia ţării nu sunt deloc roz, ultimele predicţii indicând o creştere de 2,9% pe acest an şi 1,9% pe 2023, în scădere puternică de la o creştere de aproape 11% de care se bucura în urmă cu doar un an.

Atât gigantul american JP Morgan cât şi FMI avertizează că ţara a ales o cale periculoasă şi nesustenabilă, din cauza căreia nevoile de finanţare vor ajunge să„muşte” 20% din PIB, iar datoria publică va ajunge să cântărească 96% din produsul intern brut.

Analiştii sunt de părere că haosul se va instala în curând în El Salvador, pe măsură ce ţara se confruntă cu dezastrul experimentului Bitcoin şi cu tot mai multe termene pentru plata datoriilor, inclusiv a unui eurobond de 800 de milioane dolari cu scadenţa în ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.