SURPRIZĂ: Încă o mare bancă din România iese la vânzare

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 04 mai 2023 2309 afişări

SURPRIZĂ: Încă o mare bancă din România iese la vânzare

Grupul ungar OTP Bank, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din regiune, a început un proces discret de tatonare a pieţei, pentru a vedea care este interesul altor bănci de a achiziţiona OTP Bank România, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară.  

Contactaţi de ZF, reprezentanţii OTP Bank au menţionat că nu comentează niciodată zvonurile pieţei. 

Procesul este coordonat de la Budapesta, sediul central al grupului. 

Sursele citate au menţionat că au fost contactate mai multe bănci şi că există interes pentru OTP Bank România, care este considerată o bancă bună, aflată în Top 10, cu o cotă de piaţă de aproape 3% şi cu un portofoliu de clienţi interesanţi, mai ales pe zona companiilor româneşti mici şi mijlocii, acolo unde în ultimii ani se duce o luptă destul de aprinsă între bănci pentru a atrage acest gen de clienţi, mai ales după ce statul român a ieşit cu programele de garantare ale creditelor, de tipul IMM Invest. 

Sursele citate au precizat că acum are loc o tatonare pentru a sonda piaţa, pentru a vedea care este interesul altor investitori şi unde s-ar situa un eventual preţ de achiziţie. 

Nu există certitudinea că procesul este ferm şi că la final s-ar putea vinde banca de la Bucureşti, sunt doar discuţii, au menţionat sursele citate. 

Astfel de procese se întâmplă destul de des, de tatonare a pieţei. 

Chiar OTP a fost implicată acum câţiva ani într-o discuţie destul de avansată, cu o ofertă pe masă, cu spaniolii de la BBVA, care ar fi vrut să vândă Garanti BBVA România. În final, spaniolii nu au continuat procesul, aşa că banca din România a rămas în continuare în grupul Garanti BBVA. 

La finalul lui 2022, OTP Bank România a avut active de aproape 20 mld. lei, adică puţin peste 4 mld. euro, fiind pe locul 10, într-o piaţă extrem de fragmentată, unde primele 10 bănci deţin peste 80% din active. Anul trecut, OTP Bank România a avut venituri din dobânzi de 672 mil. lei, un profit operaţional de 217 mil. lei, şi un profit net de 34 mil. lei. 

În ultimii ani, OTP a crescut organic peste media pieţei, beneficiind de infuzii de capital de la centru.   

OTP Bank Ungaria este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din regiune, cu o prezenţă în 11 ţări, şi cu active de 87 mld. euro. (ca o comparaţie, totalitatea activelor bancare din România se situau la finalul anului trecut la 140 mld. euro). 

OTP este fostul CEC al Ungariei, care s-a privatizat repede după 1990, reuşind să ajungă la o cotă de piaţă de aproape 30% în Ungaria, iar apoi să se extindă în regiune.

OTP este listată la bursă, având o capitalizare de piaţă de 16 mld. euro. 

În România, OTP a intrat la începutul anilor 2000 prin achiziţia Robank, iar apoi, după criza din 2008, a achiziţionat Millennium Bank România. 

Când a ieşit la vânzare Banca Românească, OTP a câştigat prima licitaţie de achiziţie a băncii, dar BNR s-a opus tranzacţiei. Astfel că OTP a adoptat o strategie de creştere accelerată organică, considerând că piaţa bancară românească mai are potenţial de creştere. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
otp bank,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.