Suprataxa de 1,5 mld. lei plătită de Petrom şi cea de 1 mld. lei a Romgaz a scumpit acţiunile celor două companii la Bursa de Valori Bucureşti. Cele ale Nuclearelectrica, exceptată de la taxă, s-au ieftinit. Ce aşteptări sunt pentru restul anului pentru aristrocratele dividendelor

Autor: Liviu Popescu Postat la 28 august 2023 85 afişări

Suprataxa de 1,5 mld. lei plătită de Petrom şi cea de 1 mld. lei a Romgaz a scumpit acţiunile celor două companii la Bursa de Valori Bucureşti. Cele ale Nuclearelectrica, exceptată de la taxă, s-au ieftinit. Ce aşteptări sunt pentru restul anului pentru aristrocratele dividendelor

Ieşirea din bilanţurile Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) a unor taxe de 1,5 mld. lei respectiv 1 mld. lei, impuse de autorităţi pentru ţiţeiul procesat, a dus la scumpirea acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, în timp ce acţiunile Nuclearelectrica (SNN), exceptate de la plată, s-au ieftinit.

Pentru Hidroelectrica (H2O) rezultatele din al doilea trimestru din 2023, respectiv aprilie, mai şi iunie, îmbunătăţite faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut pe fondul unor ploi mai abundente, a dus la ieftinire acţiunilor faţă de evaluarea din prospectul întocmit de bancherii de la Londra.

Aceasta este situaţia la zi a marilor producători de energie de la Bursa de Valori Bucureşti, cei care în ultimii ani din rezultatele nete şi din rezerve unde a fost cazul şi-au remunerat investitorii cu dividende substanţiale. Aceste companii au câştigat caracterizarea de “aristrocratele dividendelor” pe fondul randamentelor ridicate.

Pe lângă clasica distribuire de dividende din profit, Petrom a anunţat şi anul acesta o rună de dividende speciale, ca şi anul trecut. Pe baza capitalizării de la S1/2023 şi pe baza rezultatelor din ultimele 12 luni, care ţin cont şi de T2, acţiunile Petrom se tranzacţionează la un raport (price earning ratio – PER) de 4,7 ori. La martie, raportul era de 2,9 ori.

“Consider că preţul mai ridicat la SNP se datorează evenimentului corporativ viitor: dividend special de 0,045 lei/actiune ( brut ). În rest, evoluţia de preţ a celorlalţi emitenţi se încadrează în mişcările normale ale pieţei existând posibilitatea să fie impactaţi de măsurile viitoare ale guvernului în ceea ce priveşte încadrarea în deficitul bugetar asumat prin PNRR”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani, una din cele mai vechi societăţi de brokeraj bursier din România.

Este important de menţionat că Petrom a trecut pe pierdere în T2/2023 unul dintre motive fiind plata suprataxei pe fondul clarificării legislaţiei. În cazul Romgaz evaluarea investitorilor a urcat de la 6,03 ori profitul net (la martie 2023) la 6,81 ori (iunie 2023). Pentru Nuclearelectrica, exceptată de la plata taxei dat fiind domeniul de activitate, PER-ul s-a redus de la 5,13 ori la 4,81 ori.

“Într-adevăr, companiile de petrol şi gaze au resimţit taxa de solidaritate, în timp ce producătorii de energie electrică au beneficiat în continuare de preţurile bune ale energiei electrice, contractate anul trecut. Cred că cele din urmă vor continua să ofere rezultate foarte bune în următoarele două trimestre, în timp ce la Romgaz şi OMV Petrom s-ar putea să nu mai vedem aceleaşi niveluri de profitabilitate ca şi anul trecut. Trebuie însă să ţinem minte de perspectivele următorilor ani, în care se va dezvlota perimetrul Neptun Deep, iar Nuclearelectrica se va apropia de faza a treia a procesului de retehnologizare”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.​

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
petrom,
dividende,
ieftinire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.