Summitul de la Riga a ratat şansa de a acoperi lacuna tot mai mare de pe continent, afirmă Rusia

Autor: Ioana Bojan Postat la 23 mai 2015 341 afişări

Rusia apreciază că summitul Parteneriatului Estic, desfăşurat joi şi vineri la Riga, a ratat "o nouă oportunitate de a face un pas spre acoperirea unei lacune tot mai mari de pe continent", relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Ministerul rus de Externe a afirmat vineri că Parteneriatul Estic lansat de Uniunea Europeană, din care fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, "rămâne în esenţă un proiect geopolitic supra-ideologizat, a cărui implementare este afectată negativ de unele state membre UE, prin complexele lor istorice antiruse".

Comunicatul Ministerului rus de Externe adaugă că UE "şi-a mormăit din nou poziţia inadecvată privind Crimeea", peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014.

Potrivit declaraţiei oficiale de la finalul summitului de la Riga, participanţii "recunosc aspiraţiile europene şi alegerea europeană a partenerilor implicaţi". Declaraţia precizează de asemena că UE "îşi reafirmă poziţia împotriva anexării ilegale" a Crimeei.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au cerut perspective clare de aderare la Uniunea Europeană, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Riga, însă nu au obţinut ce doreau.

Relaţiile Uniunii Europene cu ţările din Parteneriatul Estic vor continua în mod etapizat, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, sugerând că Republica Moldova, Ucraina şi Georgia nu au perspective clare de integrare europeană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
UE,
SUMMIT
/actualitate/summitul-de-la-riga-a-ratat-sansa-de-a-acoperi-lacuna-tot-mai-mare-de-pe-continent-afirma-rusia-14320776
14320776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.