Studiu: România concentrează 23% din totalul forţei de muncă în agricultură din UE şi o treime din ferme, dar 90% au sub cinci hectare
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE şi 23% din totalul forţei de muncă din domeniu, respectiv 1,77 milioane persoane, însă 90% dintre aceste ferme au sub cinci hectare, adică sunt de subzistenţă, arată un studiu realizat de Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium.
Agricultura continuă să fie un sector-cheie atât pentru economia României, cât şi pentru cea a Uniunii Europene, în ciuda unei contribuţii la PIB în scădere constantă şi a unei profitabilităţi tot mai reduse.
În cazul României, contribuţia sectorului agricol în formarea PIB-ului a fost de 3,9% în 2023 şi de 3,2% în 2024, iar în UE a fost de 1,3% în 2023. La nivel local, sectorul se confruntă cu provocări sistemice: tehnologie învechită, productivitate scăzută, forţă de muncă îmbătrânită şi riscuri climatice tot mai accentuate, precum degradarea solului şi lipsa apei.
România rămâne una dintre cele mai importante ţări în sectorul agricol european, având în vedere că aici se concentrează 23% din totalul forţei de muncă în agricultură din UE (1,77 milioane de locuri de muncă – cea mai mare pondere din Uniune).
Însă 44% dintre fermieri au peste 65 de ani, îmbătrânirea forţei de muncă fiind o problemă pe termen lung.
Analiză arată şi că procentul de femei care lucrează în domeniul agricol din România, 19% în 2021, este cel mai mare din UE.
„Un sector vital pentru România, cu o forţă de muncă impresionantă, agricultura a avut anul trecut un an mai puţin remarcabil. Institutul Naţional de Statistică arată că agricultura a avut o contribuţie negativă de -0,4% la PIB, cu o pondere de 3,2% şi o scădere a volumului de activitate de 10,5%. În plus, investiţiile în FoodTech şi AgriTech din Europa Centrală şi de Est au scăzut cu aproape 55% în 2023, din cauza creşterii dobânzilor şi a climatului economic dificil”, a comentat Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest & Startarium.
EIT Food este cea mai amplă iniţiativă de inovaţie alimentară din Europa, construită ca un consorţiu de actori-cheie din industria alimentară, startupuri, centre de cercetare şi universităţi din întreaga Europă. Este una dintre cele nouă Comunităţi de Cunoaştere şi Inovaţie (KICs) sprijinite de Institutul European de Inovaţie şi Tehnologie (EIT), un organism independent al UE, creat în 2008 pentru a promova inovaţia şi antreprenoriatul în Europa.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe alephnews.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro













