STUDIU. Motivul pentru care repetăm aceleaşi greşeli, deşi ştim că nu ne fac bine. Ce spun experţii

Postat la 22 aprilie 2023 62 afişări

STUDIU. Motivul pentru care repetăm aceleaşi greşeli, deşi ştim că nu ne fac bine. Ce spun experţii

Avem tendinţa de a observa lucruri care se repetă, indiferent dacă există sau nu modele, şi avem tendinţa de a păstra memoria generalizând şi recurgând la tipare.

Creierul nostru este leneş şi este nevoie de mult efort cognitiv pentru a schimba scenariul şi aceste comenzi rapide pe care le-am construit deja.

Comenzile noastre rapide cognitive ne pot obliga să suprascriem orice informaţie nouă care ar putea ajuta la prevenirea greşelilor repetate.

Când vine vorba de gândire, modele de comportament şi luarea deciziilor, repetăm adesea greşeli – cum ar fi întârzierea la întâlniri, lăsarea sarcinilor până în ultimul moment sau judecarea oamenilor pe baza primelor impresii, scrie Science Alert.

Motivul poate fi găsit în modul în care creierul nostru procesează informaţii şi creează şabloane la care ne referim din nou şi din nou. Aceste şabloane sunt în esenţă scurtături, care ne ajută să luăm decizii în lumea reală. Aceste scurtături, cunoscute sub numele de euristică, ne pot face şi să ne repetăm aceleaşi greşeli.

Avem tendinţa de a observa lucruri care se repetă, indiferent dacă există sau nu modele, şi avem tendinţa de a păstra memoria generalizând şi recurgând la tipare. De asemenea, tragem concluzii din date rare şi folosim comenzi rapide cognitive pentru a crea o versiune a realităţii în care dorim implicit să credem. Acest lucru creează un flux redus de informaţii primite, ceea ce ne ajută să conectăm puncte şi să umplem golurile cu lucruri pe care deja le cunoaştem.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
experti,
greseli,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.