Studiu: Lupii din Cernobîl par să fi dezvoltat rezistenţă la cancer

Autor: Tiberiu Sabo Postat la 10 februarie 2024 67 afişări

Lupii care umblă pe străzile pustii de la Cernobîl par să fi dezvoltat rezistenţă la cancer, lucru care i-ar putea ajuta pe cercetători să lupte împotriva acestei boli în ceea ce-i priveşte pe oameni, relatează Sky News.

Studiu: Lupii din Cernobîl par să fi dezvoltat rezistenţă la cancer

Un reactor nuclear a explodat la centrala de la Cernobîl, Ucraina, în 1986, iar peste 100.000 de oameni au fost evacuaţi atunci din oraş, din cauza radiaţiilor.

Imediat după aceea s-a creat o zonă de peste 1000 de kilometri pătraţi cu acces interzis, o zonă în care radiaţiile încă prezintă risc de cancer. Oamenii nu s-au întors, dar animale sălbatice, precum lupii, cutreieră zona.

Cara Love, biolog la Universitatea Princeton din SUA, împreună cu o echipă de cercetători, a studiat modul în care lupii de la Cernobîl supravieţuiesc expunerii la radiaţii.

Cercetătorii au descoperit că lupii de la Cernobîl sunt expuşi la niveluri de radiaţie de peste şase ori mai mari decât limita de siguranţă pentru oameni.

Love a descoperit că lupii au un sistem imunitar alterat similar celui al pacienţilor cu cancer care urmează un tratament cu radiaţii, dar a identificat şi detalii genetice ale animalelor care par să reziste la un risc crescut de cancer.

Cara Love urmăreşte să identifice mutaţiile protectoare care cresc şansele de supravieţuire la cancer.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lupi,
studiu,
radiaţii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.