Studiu Accenture: Inteligenţa Artificială Generativă ar putea creşte productivitatea angajaţilor din domeniul bancar

Autor: Andra Stroe Postat la 10 martie 2024 44 afişări

Studiu Accenture: Inteligenţa Artificială Generativă ar putea creşte productivitatea angajaţilor din domeniul bancar

Inteligenţa Artificială Generativă va revoluţiona sectorul bancar, automatizând sarcini şi creând noi oportunităţi, iar băncile trebuie să se pregătească prin investiţii în formarea angajaţilor, arată un nou studiu realizat de Accenture.

Utilizând date despre angajaţi disponibile public, Accenture a analizat activităţile bancare pentru a estima impactul inteligenţei artificiale generative asupra timpului angajaţilor din instituţiile bancare luând în calcul funcţiile acestora şi apoi a proiectat implicaţiile financiare pentru bănci pe o perioadă de trei ani, folosind date financiare existente de la peste 150 de bănci mari la nivel global.

Potrivit analizei, băncile care adoptă şi extind în mod eficient inteligenţa artificială generativă ar putea creşte productivitatea angajaţilor, simplificând numeroase activităţi lingvistice.

Băncile vor fi nevoite să optimizeze utilizarea aplicaţiilor lor de inteligenţă artificială generativă şi să îşi perfecţioneze angajaţii existenţi, atrăgând în acelaşi timp talente specializate în inteligenţă artificială şi date pentru a sprijini extinderea şi operaţionalizarea tehnologiei.

Planul de acţiune pentru adoptarea la nivel de organizaţie

Băncile care au înregistrat un succes imediat cu AI generativă au câteva trăsături comune:

·        Sprijin ridicat la nivel de board şi executiv, dublat de oportunităţi de afaceri bazate pe valoare - Concentrare pe oportunităţi cu volum mare şi risc scăzut (procese interne şi intermediare), cu un model operaţional clar definit şi finanţare discreţionară administrată central pentru a testa aplicaţii cu valoare ridicată.

·        O bază solidă de date şi o abordare de gestionare a datelor axată pe proprietate, calitate şi accesibilitate - Băncile cu orientare spre viitor dispun de politici şi proceduri solide de guvernanţă a datelor şi au început să migreze de la centrele de date (data lakes) la reţelele de date descentralizate.

·        Infrastructură cloud securizată, compatibilă cu inteligenţa artificială - Băncile mai avansate în călătoria lor spre cloud au demonstrat o mai mare agilitate şi capacitatea de a susţine o gamă largă de cazuri de utilizare.

„Băncile au făcut progrese notabile în adoptarea AI generativ, dar următorul pas va fi determinarea modului în care se va trece de la dovada de concept la scalarea pe întregul lanţ valoric. Firmele care au construit nuclee digitale puternice, cu fundaţii de date şi arhitectură cloud mature, împreună cu un model operaţional adaptabil şi principii de inteligenţă artificială responsabilă, sunt cele mai bine poziţionate pentru a avea succes. Acestea fiind spuse, tehnologia a fost cu adevărat democratizată, permiţând celor care se impun cu rapiditate să recupereze teren dacă iau măsurile strategice potrivite”, spune Keri Smith, liderul global al Accenture pentru date şi inteligenţă artificială în domeniul bancar.

La rândul său, Mike Abbott, care conduce grupul Accenture pentru industria bancară, a declarat că „datele nu pot fi ignorate. În timp ce unii ar putea vedea AI generativă ca pe un joc de preluare a costurilor, creşterea veniturilor din utilizarea AI generativă pentru a optimiza interacţiunile cu consumatorii şi clienţii, stabilirea preţurilor şi gestionarea riscurilor ar putea depăşi cu mult eficienţa costurilor. Băncile orientate spre viitor se gândesc la eliminarea deşeurilor şi la introducerea de valoare - folosind AI generativă pentru a elimina sarcinile banale, orientate spre proces şi pentru a folosi acest timp pentru a servi mai mulţi clienţi şi a creşte mai rapid."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inteligenta,
angajati,
productivitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.