Stocul modern de spaţii de birouri a crescut în primul trimestru cu 2%,la 2,2 milioane metri pătraţi

Autor: Emil Popescu Postat la 06 mai 2015 40 afişări

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a depăşit la sfârşitul primului trimestru nivelul de 2,2 milioane metri pătraţi, fiind mai mare cu 2% comparativ cu martie 2014, a anunţat miercuri compania imobiliară DTZ Echinox.

"În primul trimestru au fost finalizate două clădiri de birouri, având suprafaţa totală închiriabilă de 37.000 mp - City Offices şi Auchan Tricodava. Pentru restul anului sunt programaţi pentru finalizare 130.000 mp în clădiri precum Bucharest One şi Green Court - B în zona Centru Nord, George Enescu OB în Centru, PC Business Center în Nord şi AFI Business Park IV&V şi Sema Office 3 în zona de Vest", arată DTZ Echinox, într-un comunicat.

Activitatatea totală de tranzacţionare (cererea şi renegocierile) a fost în perioada analizată de 56.000 mp. În comparaţie cu perioada similară a anlui trecut, activitatea de tranzacţionare este cu 8% mai scăzută.

Cererea a însumat 40.000 mp, fiind împărţită între extinderi/noi intrări - 58%, relocări în interiorul stocului modern - 38% şi relocări din clasa C - 11%. Per total, cererea nouă (extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri clasa C în spaţii de birouri moderne, şi operaţiunile noi, deschise fie de chiriaşi existenţi, fie de companiile noi intrate în piaţă) reprezintă aproximativ 70% din totalul cererii.

Majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord - 61%, urmată de Pipera Sud – 15% şi zona Centrală de Business - 7%.

Activitatea de renegociere şi reînnoire a termenilor contractuali a însumat 16.000 mp, 50% din această suprafaţă fiind înregistrată în Pipera Sud. Tendinţa observată în 2014 continuă şi anul acesta, doar chiriaşii deplin mulţumiţi de locaţia în care se află optând pentru renegocierea termenilor contractuali.

Cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă au fost Oracle, cu 10.000 mp în Sky Tower, şi Carrefour, care a preînchiriat aproximativ 7.000 mp în Green Court - B, ambele proiecte fiind localizate în zona Barbu Văcărescu - Floreasca. În general, suprafaţa medie tranzacţionată a fost de 600 mp, doar şase tranzacţii pentru suprafeţe mai mari de 1.000 mp fiind concluzionate în T1.

Cei mai activi chiraşi continuă să fie companiile din sectorul Tehnologiei şi Telecomunicaţiilor, urmate de companiile din sectorul Retail şi Servicii Profesionale.

Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasa A şi B din Bucureşti a ajuns la sfârşitul T1 la 14%, înregistrând o uşoară creştere - 70 de puncte procentuale - faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul lui 2014. În prezent, în Bucureşti sunt 309.000 mp de spaţii de birouri vacante, 25% fiind localizate în zona Pipera Nord.

Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei – Aviatorilor) – 5% şi în zona de Vest - 6%. În comparaţie cu trimestrul anterior, rata de neocupare în Pipera Sud a înregistrat o creştere de 400 de puncte procentuale.

Zona de Centru Nord are o rată de neocupare de 10%, fiind singura zonă care a înregistrat o scădere majoră a ratei de neocupare. Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de 280.000 mp, înregistrează la finele T1 o rată de neocupare de 7.5%.

Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18,5 euro/ mp/ lună.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BIROURI,
DTZ,
/actualitate/stocul-modern-de-spatii-de-birouri-a-crescut-in-primul-trimestru-cu-2-la-2-2-milioane-metri-patrati-14215659
14215659
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.