Steve Jobs a murit

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 octombrie 2011 331 afişări

Cofondatorul şi fostul şef al companiei Apple, Steve Jobs, a murit miercuri, la vârsta de 56 de ani, după o luptă îndelungată cu o formă rară de cancer pancreatic, transmite Reuters. Decesul lui Jobs a fost anunţat de conducerea Apple într-o declaraţie difuzată miercuri seara.

"Cu profundă tristeţe facem cunoscut că Steve Jobs a decedat astăzi. Strălucirea, pasiunea şi energia lui Steve au fost izvorul a nenumărate inovaţii care îmbogăţesc şi îmbunătăţesc vieţile noastre. Lumea este incomensurabil mai bună graţie lui Steve", se arată în declaraţia Apple. "Cea mai mare dragoste a avut-o faţă de soţia lui, Laurene, şi faţă de familia lui. Suntem alături de ei şi de toţi cei cărora darurile lui extraordinare le-au marcat vieţile."

Socotit o legendă vie a lumii tehnologice şi unul dintre cei mai admiraţi manageri americani, comparat cu Henry Ford sau Walt Disney, Steve Jobs îi predase funcţia supremă executivă în cadrul Apple lui Tim Cook, fostul director de operaţiuni, la data de 25 august, după 14 ani petrecuţi la conducerea companiei. Acesta a prezentat, cu doar o zi în urmă, noul iPhone 4S, succesorul modelului iPhone 4 - prima lansare importantă din ultimii ani a unui produs Apple care a avut loc în lipsa lui Steve Jobs.

Jobs se afla în concediu medical din 17 ianuarie. Starea sa de sănătate a constituit obiectul unor speculaţii îndelungate, după operaţia de cancer pancreatic din 2004 şi mai ales după cea de transplant de ficat din 2009. Anul acesta, Steve Jobs a revenit pentru scurtă vreme din concediu în martie, pentru a prezenta ultima versiune de iPad, apoi pentru un dineu pentru liderii din Silicon Valley oferit de preşedintele Barack Obama.

"Am spus mereu că dacă va veni o zi când nu voi mai putea să fac faţă sarcinilor şi aşteptărilor ca CEO al Apple, voi fi primul care vă va anunţa", scria Jobs în luna august, în scrisoarea către conducerea Apple în care îl recomandă pe Tim Cook ca succesor. "Din nefericire, acea zi a venit."

Jobs, de religie budistă, era căsătorit de douăzeci de ani cu Laurene Powell Jobs, 47 de ani, şi avea patru copii.

În faimosul său discurs din 2005 de la Universitatea Stanford, la un an după ce fusese diagnosticat cu cancer, Steve Jobs le-a oferit studenţilor, între altele, şi o lecţie despre moarte, pornind de la ideea de a trăi fiecare zi ca şi când ar fi ultima.

"Timp de 33 de ani m-am uitat în fiecare dimineaţă în oglindă şi m-am întrebat: dacă azi ar fi ultima zi a vieţii mele, aş vrea oare să fac ceea ce urmează să fac astăzi? Şi de fiecare dată când răspunsul era 'Nu' prea multe zile la rând, ştiu că trebuie să schimb ceva. Gândul că voi pieri curând m-a ajutat cel mai mult în marile alegeri ale vieţii, pentru că aproape totul - toate aşteptările celorlalţi, toată mândria, toată teama de eşec pălesc în faţa morţii, lăsând în loc numai ceea ce e cu adevărat important. Gândul că eşti muritor e cel mai bun mod de a ocoli capcana de a crede că ai ceva de pierdut. Întotdeauna eşti gol în faţa morţii. Nu există nici un motiv să nu-ţi urmezi pornirea inimii", spunea Jobs.

"Nimeni nu vrea să moară. Chiar şi cei care vor să ajungă în rai nu vor să moară ca să ajungă acolo. Şi totuşi, moartea e destinaţia care ne aşteaptă pe toţi. Nimeni n-a scăpat vreodată. Şi aşa trebuie să fie, pentru că Moartea e cel mai probabil cea mai bună invenţie a Vieţii. Este agentul de schimbare al Vieţii. Ea dă la o parte vechiul spre a face loc noului. Acum, noul eşti tu, dar într-o zi nu prea îndepărtată, vei deveni treptat vechiul şi vei fi înlăturat. Timpul tău este limitat, aşa încât nu-l risipi trăind viaţa altuia. Nu te lăsa blocat de dogmă - de viaţa sub imperiul roadelor gândirii altcuiva. Nu lăsa zgomotul părerilor altora să-ţi înece glasul interior. Şi, cel mai important, să ai curajul să-ţi urmezi inima şi intuiţia. Ele ştiu cumva dinainte ceea ce vrei cu adevărat să devii. Orice altceva e secundar."

Site-ul Apple.com a publicat un scurt text în memoria lui Steve Jobs, cu următorul conţinut:

"Apple a pierdut un vizionar şi un geniu creator, iar lumea a pierdut un om minunat. Aceia dintre noi care au fost suficient de norocoşi să-l cunoască şi să lucreze cu Steve au pierdut un prieten drag şi un mentor care ne-a inspirat. Steve lasă în urma sa o companie pe care numai el putea s-o construiască, iar spiritul lui va fi mereu la temelia Apple."

Compania îi invită pe cei ce doresc să exprime condoleanţe, gânduri şi amintiri legate de Steve Jobs să-şi trimită mesajele pe adresa rememberingsteve@apple.com.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT & C,
Steve Jobs,
Apple,
deces,
cancer,
iPhone,
Tim Cook
/actualitate/steve-jobs-a-murit-8841441
8841441
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.