Starea de sănătate a românilor este acceptabilă. Alexandru Rafila: Nu se va schimba semnificativ decât dacă dezvoltăm programele de prevenţie

Autor: Laura Buciu Postat la 20 aprilie 2023 20 afişări

Starea de sănătate a românilor este acceptabilă. Alexandru Rafila: Nu se va schimba semnificativ decât dacă dezvoltăm programele de prevenţie

Românii nu vor mai fi puşi pe drumuri pentru a face analizele, pentru că plafonul se termină în primele zile ale lunii, pentru că în contractul cadru este p prevedere prin care analizele efectuate în scop preventiv vor putea depăşi plafonul, spune, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă există un plan pentru ca românii să nu mai fie puşi pe drumuri pentru analize, întrucât plafonul se termină în primele zile ale lunii, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că analizele în scop preventiv vor putea depăşi plafonul.

„Există în noul contract cadru o prevedere prin care analizele care sunt efectuate în scop preventive – pentru că ne dorim să avem o depistare cât mai rapidă a bolilor. Pacienţii au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv, analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depăşească plafonul. Nu mai sunt legate de plafon”, aa spus ministrul Rafila.

Ce va face un pacient trimis acasă de la un centru pentru că nu mai există plafon? Ministrul Sănătăţii a explicat că va fi nevoie de programare.

„Trebuie să înţelegem că pentru fiecare tip de afecţiune – aici probabil trebuie să reglăm şi cu medicii de familie – încât să existe o programare a pacienţilor către investigaţii, pentru că peste tot în lume există ceea ce noi numim liste de aşteptare. E bine ca omul să meargă la analize când este planificat. Planificarea sigur că este o chestiune pe care trebuie să o resolve Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în prevederile contractuale pe care le are pe de o parte cu medicii şi pe de altă parte cu laboratoarele”, a spus Rafila.

Întrebat cum ar descrie starea de sănătate a românilor, ministrul Alexandru Rafila a spus că starea lor de sănătate este „acceptabilă” şi poate fi mult mai bună dacă sunt dezvoltate programele de prevenţie.

„Este o stare de sănătate acceptabilă, dar starea de sănătate a românilor nu se va schimba semnificativ decât dacă (…) dezvoltăm programele de prevenţie, care pacienţii, oamenii – pentru că atâta timp cât sunt sănătoşi nu sunt pacienţi – merg să îşi controleze starea de sănătate şi depistare bolilor este precoce, depistarea bolilor este mult mai uşoară şi asta îmbunătăţeşte foarte mult calitatea vieţii, speranţa de viaţă şi durata vieţii sănătoase”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că dezvoltarea comportamentelor preventive este un proces complex, care trebuie făcut permament pentru o stare de sănătatate mult mai bună.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analize,
plagon,
rafila

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.