Stabilitatea economiei americane se află sub semnul întrebării. Care sunt cele trei sectoare cu probleme ce ar putea arunca în aer prima economie a lumii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 09 mai 2023 115 afişări

Stabilitatea economiei americane se află sub semnul întrebării. Care sunt cele trei sectoare cu probleme ce ar putea arunca în aer prima economie a lumii

Presiunile asupra sistemului bancar, tensiunile din sectorul imobiliar şi inflaţia persistentă sunt principalele motive de îngrijorare cu privire la stabilitatea sistemului economic american, se arată într-un raport publicat recent de Fed, scrie CNBC.

Banca centrală a publicat raportul său periodic privind sănătatea financiară şi economică a naţiunii, un sondaj realizat în rândul experţilor de pe piaţă, economiştilor, academicienilor, a oamenilor de business  şi altor persoane, care subliniat cele mai mari temeri legate de condiţiile actuale.

„Printre cele mai sensibile probleme identificate în acest studiu se numără inflaţia persistentă şi politica monetară mai strictă,  problemele din sectorul bancar, tensiunile din real-estate şi tensiunile geopolitice”, se arată în raport.

Fed a publicat ultima dată raportul său privind stabilitatea financiară în noiembrie 2022, înainte de implozia, în urmă cu aproximativ două luni, a mai multor bănci mijlocii importante, inclusiv Silicon Valley Bank, o sursă importantă de finanţare pentru companiile de tehnologie.

Ca răspuns la criză, Fed a implementat mai multe măsuri de finanţare de urgenţă despre care a spus că au ajutat la stabilizarea sistemului.

„În general, sectorul bancar a rămas rezistent, cu o capacitate substanţială de absorbţie a pierderilor. Intervenţiile de politică ale Rezervei Federale şi ale altor agenţii au contribuit la atenuarea acestor tensiuni şi la limitarea potenţialului pericol pentru economie”, mai arată raportul.

Există totuşi şi o serie de sectoare foarte sensibile, care ar putea reprezenta o vulnerabilitate pentru sistemul financiar al SUA.

Aceste sectoare includ fondurile monetare, stable coins şi fondurile speculative, în special când vine vorba despre firmele mai mari.

Cu toate acestea, raportul notează, de asemenea, că gradul de îndatorare este, în general, scăzut în ceea ce priveşte datoriile gospodăriilor şi ale întreprinderilor, inclusiv în ceea ce priveşte imobiliarele, un potenţial punct cu probleme pentru economie.

Raportul privind stabilitatea financiară a fost publicat în aceeaşi zi în care Fed a realizat un sondaj în  rândul ofiţerilor superiori de credite din cadrul băncilor. Acesta subliniat că ei prevăd înăsprirea standardelor de creditare şi scăderea cererii.

Printre cele mai mari îngrijorări ale ofiţerilor de credite se numără retragerea depozitelor, slăbirea economiei şi lichiditatea băncilor. Împrumuturile comerciale şi industriale au fost citate de asemenea ca un potenţial punct de stres pentru economie.

„Măsurile luate de sectorul oficial au liniştit deponenţii, iar sistemul bancar în sens larg a rămas solid şi rezistent. Pentru sistemul bancar în ansamblu, nivelurile agregate de capital bancar au fost ample” se arată în raport.

Fed a adăugat că este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a menţine sistemul stabil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
probleme,
stabilitate,
americane,
aruncare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.